President Felix Tshisekedi in 2024
© Xinhua News Agency via ANP

President DRC moet plannen voor massa-executies stoppen

Volgens de Congolese minister van Justitie, Constant Mutamba, zouden meer dan 170 mensen zijn overgebracht vanuit de hoofdstad Kinshasa naar de afgelegen Angenga-gevangenis om geëxecuteerd te worden. Amnesty International dringt er bij president Felix Tshisekedi op aan om de plannen voor deze massa-executie direct stop te zetten. 

De overgebrachte mensen zijn tussen de 18 en 35 jaar oud en zouden banden hebben met criminele bendes, ook wel bekend als “kulana” of “bandieten”. 

“De aankondiging van deze overplaatsingen is absoluut weerzinwekkend”, zegt Sarah Jackson van Amnesty International. “We vrezen voor massa-executies door de autoriteiten, terwijl er geen betrouwbare informatie is over de status van de terdoodveroordeelden.” 

Oproep Amnesty International

President Felix Tshisekedi moet onmiddellijk, publiekelijk en ondubbelzinnig stoppen met alle plannen om mensen te executeren in de Angenga-gevangenis of elders. Het parlement moet een moratorium op executies instellen, in afwachting van de volledige afschaffing van de doodstraf. 

De autoriteiten moeten ook stoppen met massale overplaatsingen naar afgelegen gevangenissen, waaronder Angenga, waar tientallen gedetineerden eerder zijn gestorven door honger en ziekten. Mensen die uit hun eigen omgeving worden overgeplaatst, moeten worden overgebracht naar een faciliteit die gemakkelijk bereikbaar is voor advocaten, familieleden en mensenrechtenorganisaties, die moeten worden geïnformeerd over hun verblijfplaats. 

Bestrijden van bendes 

Constant Mutamba, de minister van Justitie van de DRC, zei dat degenen die naar de Angenga-gevangenis waren overgebracht tussen de 18 en 35 jaar oud zijn en betrokken waren bij geweldsacties in steden. Volgens de autoriteiten zou het hervatten van executies helpen bij de bestrijding van bendes in de steden, een bewering die niet wordt gestaafd door enig bewijs.  

Mutamba heeft eerder mensen die verdacht worden van banden met criminele bendes bedreigd met arrestatie, veroordeling en de doodstraf. 

Doodvonnissen toegenomen

In maart 2024 kondigde de regering van de DRC aan dat ze executies zou hervatten na een onderbreking van twee decennia. Sindsdien is het aantal doodvonnissen door militaire rechtbanken sterk toegenomen. Deze vonnissen volgen vaak op oneerlijke processen, onder andere tegen vermeende leden van criminele bendes en gewapende groepen. 

Amnesty International is in alle gevallen tegen de doodstraf.

Meer over dit onderwerp