Agent richt op demonstranten in Nay Pyi Taw, 9 februari 2021
© AFP via Getty Images

Politie Myanmar beschoot demonstranten met half-automatische wapens

Een 19-jarige vrouw is in haar hoofd geschoten tijdens een vreedzaam protest tegen de staatsgreep in Myanmar. Ondanks dat de politie ontkende geweren te hebben gebruikt, bevestigde onderzoek van Amnesty International dat de jonge vrouw met een half-automatisch wapen werd neergeschoten. Op beelden is een agent te zien met een in Myanmar gemaakte variant op het Uzi-geweer.

Amnesty-onderzoekers analyseerden videobeelden van de aanval op de jonge vrouw. Volgens het leger van Myanmar droegen de veiligheidsdiensten geen dodelijke wapens bij het ingrijpen tijdens de vreedzame protesten in het land.

Amnesty’s Crisis Evidence Lab

Op social media is een video gedeeld van de schietpartij die plaatsvond in de hoofdstad Nay Pyi Taw, op 9 februari. Deskundigen van Amnesty’s Crisis Evidence-team hebben dit bevestigd. Volgens berichten in de media heeft het slachtoffer aanzienlijke hersenschade opgelopen en heeft ze slechts een kleine overlevingskans.

De media-afdeling van het leger van Myanmar heeft verklaard dat de veiligheidstroepen slechts niet-dodelijke wapens bij zich dragen. Uit beelden blijkt dit echter niet het geval te zijn: op foto’s is een agent te zien die een in Myanmar nagemaakt Uzi-geweer van het type BA-94 of BA-93 draagt. Deskundigen hebben de coördinaten van de locatie bevestigd waar deze agent stond. Dit was bij of dichtbij de overkant van de weg vanwaar de vrouw werd beschoten.

Met scherp schieten op vreedzame demonstranten

Op de verontrustende beelden van de video is het precieze moment te zien waarop de jonge vrouw, die op social media wordt genoemd als de 19-jarige Mya Thwe Thwe Khaing, in haar hoofd wordt geraakt als ze zich wegdraait van de veiligheidstroepen. Ze schuilde voor een waterkanon, samen met andere demonstranten achter een bushokje, toen ze werd beschoten.

‘De ernstige verwondingen die deze jonge vrouw opliep, zijn veroorzaakt door de politie van Myanmar die gericht met scherp schoot op vreedzame demonstranten’, zegt Sam Dubberley van het Crisis Evidence Lab van Amnesty International.  

Stop het gebruik van geweld

‘De materialen op social media waarvan we de juistheid hebben vastgesteld, laten zien dat de politie demonstranten roekeloos tot doelwit maakt, zonder enig respect voor hun veiligheid en leven. Het gebruik van dit gruwelijke geweld tegen demonstranten is onwettig en moet onafhankelijk, diepgaand en onmiddellijk worden onderzocht.’

De veiligheidsdiensten van Myanmar moeten onmiddellijk stoppen met de inzet van dit onnodige en buitensporige geweld. De demonstraties in Myanmar gaan door, en het is van levensbelang dat het recht op vrije meningsuiting wordt gerespecteerd.

Achtergrond

Vanaf het begin van deze week zijn tienduizenden mensen in Myanmar de straat op gegaan uit vreedzaam protest tegen de staatsgreep van 1 februari. Onder meer in Nay Pyi Taw en Yangon en Mandalay – de twee grootste steden van het land – demonstreerden mensen. De autoriteiten grepen in met kogels, rubberen kogels, traangas en waterkanonnen.

Amnesty International’s Crisis Evidence Lab heeft foto’s en video’s onderzocht van de protesten in Nay Pyi Taw op 9 februari, die op social media zijn gedeeld. Nadat de jonge vrouw wordt geraakt, worden meer geweerschoten gehoord in de video. Ook kan vuur worden gezien dat uit de geweren van de agenten komt. De locatie van de beschieting werd geïdentificeerd als Taungnyo Road, ten zuidoosten van de Thabyegone rotonde in Nay Pyi Taw (coördinaten: 19.746822, 96.117287).

Op andere posts op social media is de impact te zien die de kogel had op de helm die de jonge vrouw droeg. Daarnaast zijn er ook brain scans die haar verwondingen tonen.

Politie en vreedzame protesten

Veiligheidsdiensten die optreden bij demonstraties moeten altijd de mensenrechten respecteren van de organisatoren en de deelnemers.  Ze moeten er daarnaast ook voor zorgen dat journalisten, mensen die de demonstraties waarnemen en omstanders veilig zijn. Het is zeer zorgwekkend dat de veiligheidsdiensten van Myanmar zich hier niet aan houden. 

Op 11 februari houdt de VN Mensenrechtenraad een speciale zitting over de situatie in Myanmar. Uit voorwaarden die de VN heeft opgesteld voor wapengebruik door autoriteiten (UN Basic Principles on the Use of Force and Firearms by Law Enforcement Officials) blijkt dat het inzetten van geweld slechts als laatste redmiddel is toegestaan. Autoriteiten mogen pas geweld inzetten wanneer er een ernstige dreiging is die kan leiden tot dood of verwonding. Het is nooit toegestaan om willekeurig in een menigte te schieten.

 

Meer over dit onderwerp