Polen en Belarus, bescherm Afghanen aan de grens
Polen moet toegang en humanitaire hulp verlenen aan een groep van 32 mensen uit Afghanistan die al twee weken aan de grens tussen Polen en Belarus worden vastgehouden. Ze zitten daar zonder voedsel, schoon water, onderdak en medicijnen nadat ze Polen waren uitgezet.
Poolse en Belarussische grenswachten houden de groep aan de grens vast, omdat beide landen geen verantwoordelijkheid voor de vier vrouwen, een meisje en 27 mannen willen nemen.
Harteloos
Op 24 augustus 2021 bracht een delegatie van Amnesty International een bezoek aan Usnarz Górny, waar de groep al 15 dagen vastzit. Amnesty ontving ook berichten dat Poolse grenswachten geweld gebruikten toen de groep naar Belarus werd teruggestuurd.
‘Deze mensen zijn Afghanistan ontvlucht vanwege de uitzichtloze situatie in dat land. Door hen te omringen met gewapende grenswachten, toont Polen zich harteloos voor de benarde situatie waarin deze mensen zitten’, zegt Aleksandra Fertlińska van Amnesty Polen.
Hulp geweigerd
Advocaten en gezondheidswerkers mogen hen niet helpen bij hun asielaanvragen en ook mensenrechtenwaarnemers kunnen niet met de Afghanen in contact komen. Er zijn berichten dat Belarussische grenswachten mensen helpen bij de oversteek naar Polen en Litouwen. Op 6 juli 2021 verkondigde de Belarussische president Loekasjenko dat hij mensen die zijn land willen verlaten niet zal tegenhouden.
Polen wil grenzen sluiten voor asielzoekers
Vorige week kondigde de Poolse regering twee wetswijzigingen aan die het voor mensen die illegaal de grens oversteken onmogelijk maken om in Polen asiel aan te vragen. Op 20 augustus 2021 vaardigde het Poolse ministerie van Binnenlandse Zaken een bevel uit om de grenzen te sluiten voor mensen die het land ‘onrechtmatig’ binnen willen komen en om hen te verplichten het Poolse grondgebied tot nader order onmiddellijk te verlaten.
Polen komt plicht niet na
Volgens het EU- en internationaal vluchtelingenrecht is Polen verplicht om te zorgen voor een individuele beoordeling van alle asielaanvragen. Amnesty International roept de Poolse regering op om een einde te maken aan de pushbacks, het amendement over de grensafsluiting in te trekken en de toegang tot het grondgebied te waarborgen voor mensen die bescherming zoeken.
‘In de loop der jaren zijn de rechten van vluchtelingen en asielzoekers aan verschillende EU-grenzen geregeld straffeloos geschonden. De realiteit is dat pushbacks en hekken onderdeel zijn geworden van het migratiebeleid van veel Europese landen. Deze mensen proberen in veiligheid te komen. De enige passende reactie is dat Polen en andere EU-landen aan de grens met Belarus hun internationale verplichtingen nakomen, hun solidariteit tonen en ervoor zorgen dat asielzoekers toegang hebben tot hun grondgebied en asielprocedures’, zegt Fertlińska.