De Russische president Vladimir Poetin
© Sasha Mordovets/Getty Images

Poetin voert druk op politieke tegenstanders verder op

In de aanloop naar de parlementsverkiezingen van 17 tot 19 september en tegen de achtergrond van de dalende populariteit van Vladimir Poetin en zijn regeringspartij Verenigd Rusland, voeren de Russische autoriteiten het aantal represailles tegen hun critici op en gebruiken ze steeds directere manieren om hun politieke tegenstanders uit te schakelen.

Bij eerdere verkiezingen werden ongewenste kandidaten uitgeschakeld door hun registratie te weigeren of door hen te diskwalificeren vanwege kleine of denkbeeldige overtredingen van het verkiezingsproces.

Intimidatiecampagne tegen leden van de oppositie

Deze keer hebben de autoriteiten een veel hardere benadering. Amnesty International ontdekte een patroon waarbij de Russische autoriteiten strafrechtelijke procedures beginnen tegen prominente leden van de oppositie nadat ze hebben aangegeven dat ze zich kandidaat willen stellen voor de verkiezingen.

Vervolgens valt de politie hun huizen en kantoren binnen en plaatst de oppositieleden in voorlopige hechtenis, onder huisarrest of legt ze een strikte avondklok op, waardoor hun verkiezingscampagnes worden belemmerd. Wanneer de zaak voor de rechtbank eindigt, leidt dit onvermijdelijk tot een veroordeling, hoe duidelijk het ook is dat de aanklachten verzonnen zijn. Door prominente publieke figuren op zo’n brutale manier het zwijgen op te leggen, geven de Russische autoriteiten een huiveringwekkend signaal af aan alle mensen in het land dat kritiek niet zal worden getolereerd.

Verzonnen aanklachten

Veel zaken lopen nog, maar sommige hebben al tot een proces geleid en steevast tot de veroordeling van de tegenstander van de regering, op basis van verzonnen aanklachten. Enkele voorbeelden.

Op 4 juni 2021 vielen agenten van het anti-extremisme centrum van de politie in Lipetsk het huis van de lokale activist Dmitry Krasichkov binnen en namen zijn auto, computers en persoonlijke documenten in beslag. Krasichkov werd beschuldigd van verzekeringsfraude in verband met een auto-ongeluk dat hij in 2016 had gehad, een misdrijf waarop een gevangenisstraf van maximaal 5 jaar staat. Na de inval moest Krasichkov naar het anti-extremisme centrum komen en werd hij door officieren onder druk gezet om af te zien van deelname aan de verkiezing van de Doema van de stad Lipetsk.

Op 12 juli werd Krasichkov gearresteerd voor de deur van een verkiezingscommissie in Lipetsk waar hij zich als parlemenstkandidaat wilde inschrijven. Een video die zijn vrouw Darya Krasichkova deelde, toont een politieagent en een man in burger die Krasichkov verhinderen naar binnen te gaan. Daarna wordt hij weggeleid door twee politieagenten. Deze keer werd hij beschuldigd van het niet betalen van kinderbijslag en werd vrijwel onmiddellijk naar een rechtbank gebracht. Het werkelijke doel van deze arrestatie was ongetwijfeld om te voorkomen dat Krasichkov zich als kandidaat-parlementslid zou registreren. Krasichkov slaagde er overigens wel in om tijdens een pauze de rechtbank te verlaten en de documenten enkele minuten voor de deadline in te dienen.

Op 17 juni 2021 werd Maksim Reznik, lid van de Doema en een uitgesproken criticus van de regering, gearresteerd en beschuldigd van bezit van marihuana. Maksim Reznik kreeg huisarrest wat zijn verkiezingscampagne in gevaar bracht.

Op 18 juni 2021 werd de gemeentesecretaris van Moskou, Ketevan Kharaidze, gearresteerd op beschuldiging van fraude en in voorarrest geplaatst. Op 12 juli werd dit omgezet in huisarrest. Volgens haar advocaten houdt de aanklacht mogelijk verband met haar steun aan protesten tegen een nieuwe bouwproject in haar gemeente. Kharaidze ontkent de beschuldigingen en houdt vol dat haar vervolging alleen bedoeld is om haar politieke activiteiten te stoppen. Ketevan Kharaidze kondigde in mei haar voornemen aan om zich kandidaat te stellen voor de Doema. Ze kan tot 10 jaar gevangenisstraf krijgen.

Op 9 juli 2021 opende de politie in Moermansk in het noordwesten van Rusland een strafzaak tegen Violetta Grudina, voormalig hoofd van het regionale kantoor van Aleksei Navalny en kandidaat voor de gemeenteraad van Moermansk. Ze wordt beschuldigd van de ‘schending van hygiëne-voorschriften’ omdat ze haar huis verliet terwijl ze in verband met corona in quarantaine zat. Grudina zegt dat de quarantaineperiode al was afgelopen. Hoewel recente coronatests negatief waren werd ze op 14 juli toch gedwongen opgenomen in een ziekenhuis. Volgens Grudina gebeurde dat om haar in diskrediet te brengen en haar campagne te verstoren.

 

Lees hier het uitbreide bericht over het dwarsbomen van leden van de oppositie.

 

Meer over dit onderwerp