Peru moet nieuwe wet over bescherming politie intrekken
Op zaterdag 28 maart trad in Peru een nieuwe wet in werking die de politie en het leger veel bescherming biedt. Door deze wet ligt straffeloosheid voor politiegeweld tijdens de coronacrisis op de loer.
De ‘Police Protection Law No. 31102’ (Politie Beschermingswet) schendt internationale mensenrechtenwetten en leidt tot straffeloosheid en buitensporig gebruik van geweld door de nationale politie en het leger in Peru. Amnesty International roept de autoriteiten van Peru op deze wet, zolang hij van kracht is, niet toe te passen omdat hij in strijd is met de mensenrechten.
Politiegeweld moet proportioneel zijn
Volgens internationale mensenrechtenstandaarden mag geweld slechts worden ingezet wanneer het strict noodzakelijk is en het gebruik proportioneel, wettelijk toegestaan en aan verantwoording onderhevig is. In Peru is dit vastgelegd in wettelijke verordening 1186 uit 2015. De nieuwe wet 31102 die zaterdag werd aangenomen, wijkt hiervan af. In deze wet wordt uitgegaan van het feit dat de inzet van politiegeweld aanvaardbaar is tot anders wordt bewezen. Met andere woorden: het voordeel van de twijfel ligt bij de politie.
Het leger en de nationale politie hoeven onder deze nieuwe wet geen verantwoording af te leggen over de inzet van geweld. Mochten mensen na politiegeweld gewond raken of overlijden, is de politie niet aansprakelijk. Daarnaast wordt in deze wet het principe van proportioneel geweld losgelaten. Bij het handhaven van coronamaatregelen en de avondklok, mogen de politie en het leger in Peru dus naar eigen inzicht geweld inzetten, zonder hiervoor aansprakelijkheid gesteld te kunnen worden.
Geen straffeloosheid voor politiegeweld
‘Peru heeft de verplichting om het recht op gezondheid van iedereen te beschermen en garanderen. Tijdens deze coronapandemie kunnen staten bepaalde beperkingen opleggen aan sommige mensenrechten om de publieke gezondheid te beschermen. Maar deze pandemie mag onder geen omstandigheden als excuus dienen om wetten in te voeren die tot straffeloosheid kunnen leiden voor schendingen die worden begaan door de veiligheidsdiensten,’ zegt Erika Guevara-Rosas van Amnesty International.
Amnesty veroordeelt de aanvallen van de afgelopen dagen op de politie en het leger in Peru. Maar afwijken van het principe van proportionaliteit van inzet van geweld is een schending van mensenrechten. Als deze wet niet wordt ingetrokken en zal hij deze rechten ook na de coronacrisis blijven schenden.