Palestina, stop met de willekeurige detentie van critici op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza
Amnesty International roept de autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en in Gaza op te stoppen met het schenden van het recht op vrije meningsuiting. Er moet vooral een einde komen aan de willekeurige detentie van mensen die zich onder meer kritisch uitlaten over de corona-aanpak.
De door Fatah geleide autoriteiten op de Westelijke Jordaanoever en de Hamas-regering van de Gazastrook zetten sinds de coronacrisis stelselmatig mensen vast als zij kritiek uiten op de autoriteiten. Dat blijkt uit een gedetailleerd onderzoeksverslag dat Amnesty vandaag publiceert.
Vast na vreedzame kritiek
Amnesty deed onderzoek naar vijf mensen die in maart of april 2020 door de Palestijnse veiligheidstroepen in Gaza of op de Westoever werden gearresteerd. Dat gebeurde nadat ze op sociale media op vreedzame wijze de autoriteiten hadden bekritiseerd. De vijf zijn gearresteerd tijdens de noodtoestand die de Palestijnse autoriteiten begin maart uitriepen in hun strijd tegen het coronavirus. In één zaak was er een direct verband met kritiek op de corona-aanpak, in de andere gevallen niet. Vier van hen zijn inmiddels weer vrijgelaten.
‘De Palestijnse autoriteiten hebben in de bezette Palestijnse Gebieden welkome maatregelen genomen, zoals het vrijlaten van gevangenen om zo de verspreiding van het coronavirus in te dammen,’ zegt Saleh Higazi van Amnesty International. ‘Maar de autoriteiten schenden met de willekeurige arrestaties wel het recht op vrije meningsuiting. Dit moet onmiddellijk stoppen.’
Gewetensgevangenen
Alle mensen die uitsluitend worden vastgehouden omdat ze vreedzaam hun mening uitten, zijn gewetensgevangenen. Zij moeten onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. De Palestijnse autoriteiten moeten de verplichtingen nakomen die ze zijn aangegaan onder internationaal recht. Zij moeten ervoor zorgen dat internationale mensenrechtenwetgeving en -normen centraal staan bij de corona-aanpak.
De 58-jarige Hussam Khader, een voormalig parlementslid van Fatah, werd op 5 maart gearresteerd door de veiligheidstroepen op de Westelijke Jordaanoever. Hij had op 1 maart een bericht op Facebook geplaatst, waarin hij president Mahmoud Abbas bekritiseerde voor een opmerking die hij had gemaakt over de staking van de Palestijnse Medische Vereniging. Hussam Khader werd op 9 maart vrijgelaten nadat de beschuldigingen tegen hem waren ingetrokken.
De 22-jarige Zakaria Khuwaylid werd in de stad Tulkarem door leden van de Palestijnse Inlichtingendienst opgepakt vanwege een bericht op Facebook waarin hij kritiek uitte op de manier waarop president Abbas de coronacrisis aanpakt. Hij werd beschuldigd van ‘laster’ en kwam op 21 april op borgtocht vrij.
Abdullah Abu Sharkh, een 60-jarige schrijver, werd op 13 maart zonder aanhoudingsbevel door Hamas-troepen in de noordelijke Gazastrook gearresteerd. Hij had op Facebook laten doorschemeren dat volgens hem de militaire vleugel van Hamas achter een brand in een bakkerij zat die op 5 maart uitbrak. Hierbij kwamen 25 mensen om het leven. De Officier van Justitie beschuldigde hem van ‘het verspreiden van vals nieuws’ en ‘misbruik van technologie’. Op 9 april werd Abdullah Abu Sharkh vrijgelaten. Volgens hem was dit de zesde keer dat de Hamas-autoriteiten hem arresteerden.
Ismael el-Bozom, een 33-jarige cartoonist uit Gaza, werd op 20 maart zonder een arrestatiebevel door de politie gearresteerd. Hij had op Facebook opgeroepen tot de vrijlating van Abdullah Abu Sharkh. Hij werd op 22 maart zonder aanklacht vrijgelaten, maar werd op 26 maart opnieuw gearresteerd. Drie dagen later kwam hij samen met andere gevangenen vrij door een preventieve maatregel om de verspreiding van het coronavirus te voorkomen. Volgens Ismael el-Bozom is hij sinds 2017 vijf keer door de Hamas-autoriteiten gearresteerd in verband met zijn politieke cartoons en artikelen waarin hij kritiek uit op Hamas.
De 38-jarige Rami Aman wordt nog wel vastgehouden door de veiligheidstroepen van Hamas. Hij werd op 9 april gearresteerd nadat hij dagen eerder een videogesprek met een Israëlische groep had georganiseerd.