Palestijnse vlag

Palestina: activist gemarteld en gestraft vanwege hongerstaking

De autoriteiten van Palestina moeten onmiddellijk een onafhankelijk onderzoek instellen naar de marteling van Suha Jbara. De activist vertelde Amnesty-medewerkers die haar in de gevangenis bezochten dat haar ondervragers haar sloegen, tegen een muur gooiden en bedreigden met seksueel geweld.

Amnesty-medewerkers spraken Jbara op 4 december. Ze is sinds 22 november in hongerstaking uit protest tegen haar detentie en de martelingen. Haar behandeling is in strijd met het internationaal recht.

‘Welkom in het slachthuis’

Tijdens haar arrestatie verloor Jbara het bewustzijn en werd ze naar een ziekenhuis gebracht. Gewapende veiligheidsagenten sleepten haar daar later uit bed en brachten haar voor verhoor over naar een detentiecentrum.

‘Ik lag in bed met slangen in mijn armen toen de gewapende mannen mijn kamer binnenkwamen’, vertelde Suha Jbara. ‘Ze trokken de slangen uit mijn arm en sleepten me uit bed. Ik voelde me erg zwak en was nauwelijks in staat me te bewegen of te praten. Ze zetten me in een busje waar ik op de grond sliep. Ik werd wakker in een andere ruimte en daar zeiden ze tegen me “welkom in het slachthuis van Jericho”.’

Drie dagen lang werd Jbara ondervraagd. Daarbij mocht geen advocaat aanwezig zijn. Tijdens het verhoor was ze geboeid en geblinddoekt.

In hongerstaking

Aanklagers van het kantoor van de procureur namen haar verklaring af in aanwezigheid van gewapende veiligheidsagenten. Ze mocht de verklaring niet lezen voordat ze er haar handtekening onder zette. Op 22 november begon ze uit protest tegen haar behandeling een hongerstaking. Als straf werd Jbara in eenzame opsluiting gezet.

Activist voor gerechtigheid

De Palestijnse Jbara zet zich via een aantal islamitische goede doelen in voor sociale gelijkheid. Ook steunt ze families van Palestijnse gevangenen in Israël. Op 3 november 2018 werd ze gearresteerd tijdens een gewelddadige inval in haar huis. Ze werd ondervraagd over een illegale manier van geld inzamelen en verspreiden. De Palestijnse autoriteiten staan erom bekend dat ze vreedzame activisten, demonstranten en critici willekeurig arresteren. De rechtszaken die daarop volgen voldoen vaak niet aan de regels van een eerlijk proces.

Amnesty’s oproep

Amnesty roept de Palestijnse autoriteiten op onmiddellijk een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek in te stellen naar de beweringen van marteling. Als blijkt dat functionarissen zich hieraan schuldig maakten, moeten ze meteen geschorst en berecht worden. Suha Jbara moet ook onmiddellijk toegang krijgen tot haar advocaten. ‘In plaats van haar te straffen voor haar hongerstaking, wat een legitieme vorm van protest is, moeten de Palestijnse autoriteiten onmiddellijk stappen nemen om te garanderen dat Suha Jbara een eerlijk proces krijgt en beschermd wordt tegen marteling’, zegt Saleh Higazi van Amnesty International.

Amnesty roept internationale donoren op om hun hulp aan de Palestijnse veiligheidssector opnieuw te beoordelen en te garanderen dat zij geen mensenrechtenschendingen faciliteren.

Meer over dit onderwerp