Palestijnse activisten de cel in voor Facebook-berichten
De Palestijnse autoriteiten in de Westelijke Jordaanoever en hun rivalen, de de-facto regering van Hamas in Gaza, hebben de afgelopen maanden de vrijheid van meningsuiting flink ingeperkt. Beide partijen hebben journalisten uit het rivaliserende kamp verhoord en gevangengezet. Hiermee willen ze druk uitoefenen op hun politieke tegenstanders.
In de Westelijke Jordaanoever arresteerden de Palestijnse autoriteiten in de maand augustus (tot nu toe) zes journalisten, sloten 29 websites en voerden de ‘Elektronische Misdaden-wet’ in. Deze wet vergroot de grip op de media en verbiedt vrije online meningsuiting. Iemand kan al gestraft worden om het delen van nieuws of een simpele retweet. De straffen variëren van gevangenisstraf tot vijftien jaar dwangarbeid.
Vastgezet en gemarteld
In de Gazastrook hebben veiligheidstroepen van Hamas minstens twee journalisten gearresteerd sinds juni. Andere journalisten werden belemmerd in hun werk. Hamas zette ook minstens twaalf Palestijnen, waaronder activisten, vast vanwege het plaatsen van kritische berichten op Facebook. Amnesty verzamelde bewijs dat minstens een activist is gemarteld en op andere wijze slecht behandeld in gevangenschap.
Volgens het Palestijnse Centrum voor Ontwikkeling en Mediavrijheid (MADA) zijn de Palestijnse autoriteiten verantwoordelijk voor 81 aanvallen en Hamas-autoriteiten voor twintig aanvallen op de persvrijheid sinds het begin van dit jaar.
Oproep Amnesty
Hamas moet onmiddellijk iedereen vrijlaten die is opgepakt vanwege het uiten van zijn mening. Ook moet er een onderzoek komen naar de beschuldigingen van martelingen en andere vormen van slechte behandeling van de gevangenen door de veiligheidstroepen.
Meer informatie
Voor meer informatie, waaronder een volledige analyse van de Elektronische Misdaden-wet zie: State of Palestine: Alarming attack on freedom of expression.