Pakistan: mensenrechtenverdedigers worden digitaal bedreigd
Mensenrechtenactivisten in Pakistan zijn het slachtoffer van doelgerichte digitale aanvallen. Een heel netwerk van mensen die onder valse namen opereren hacken doelbewust hun sociale media-accounts en infecteren hun computers en mobiele telefoons met spyware. Daardoor zijn de activisten kwetsbaar voor surveillance door de overheid en cybercrime en is zelfs hun fysieke veiligheid in gevaar.
‘Telkens als ik mijn mail open, ben ik bang. Het is zo erg aan het worden dat mijn werk eronder lijdt.’
In het vandaag verschenen rapport ‘Human rights under Surveillance: Digital threats against human rights defenders in Pakistan’ wordt beschreven hoe de aanvallers met valse online identiteiten en sociale media-profielen Pakistaanse activisten in de val lokken.
Nep Facebook-accounts
‘Ons onderzoek laat zien hoe de aanvallers nepaccounts op Facebook en Google gebruiken om hun slachtoffers te laten inloggen en zo hun wachtwoorden te achterhalen’, zegt Sherif Elsayed-Ali, directeur van Amnesty’s afdeling Wereldzaken. ‘Het is al extreem gevaarlijk om een mensenrechtenverdediger te zijn in Pakistan, en het is alarmerend om te zien hoe de aanvallen op hun werk nu ook online plaatsvinden.’
Diep Saeeda
De prominente Pakistaanse activist Diep Saeeda zet zich in voor haar vriend, Raza Mehmood Khan, een vredesactivist die op 2 december 2017 ‘verdween’. Ze ontvangt verdachte berichten van mensen die beweren zich zorgen te maken om de situatie van Raza. Een Facebook-gebruiker stuurde haar constant berichten via Messenger met links naar bestanden met malware (kwaadaardige software). Als ze die had geopend, zouden ze virussen hebben achtergelaten op haar mobiele apparaten. Volgens Amnesty was het Facebook-account van de zender nep. Hetzelfde account was gebruikt om het e-mailadres van Diep te achterhalen en stuurde haar mails met het Windows-virus Crimson. Ook ontving Diep mails die afkomstig zouden zijn van personeel van de premier van de provincie Punjab. En van mensen die beweerden studenten te zijn die haar advies nodig hadden.
Diep Saeeda is niet de enige die op deze manier wordt aangevallen: in Pakistan worden veel activisten online belaagd, soms door mensen die beweren zelf activist te zijn.
Netwerk blootgelegd
Bij het onderzoek voor dit rapport zetten Amnesty-onderzoekers digitale forensische technieken in en analyseerden ze malware. Zo konden ze de infrastructuur en websites achterhalen die werden gebruikt voor de aanvallen op mensenrechtenverdedigers. Zij legden een netwerk bloot van individuen en bedrijven in Pakistan die de techniek ontwikkelen om activisten aan te vallen.
Pakistan moet mensenrechtenverdedigers beschermen
Mensen die zich inzetten voor mensenrechten of een kritisch geluid laten horen, hebben het steeds moeilijker in Pakistan. Activisten, journalisten, bloggers en vreedzame demonstranten werden de afgelopen maanden bedreigd, geïntimideerd, fysiek aangevallen en verdwenen zelfs. De Pakistaanse autoriteiten moeten onmiddellijk een onafhankelijk en effectief onderzoek instellen naar bescherming krijgen.