Pakistan: intimidatie journalisten door misbruiken strafrechtsysteem
Het Hooggerechtshof van Lahore heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de prominente Pakistaanse journalist Cyril Almeida en hem een reisverbod opgelegd. Almeida werd door de rechtbank ontboden vanwege een interview met de voormalige premier Nawaz Sharif.
De oud-premier kan worden aangeklaagd wegens verraad omdat hij tijdens het interview suggereerde dat er banden bestaan tussen het Pakistaanse leger en gewapende groeperingen.
Journalistiek is geen misdrijf
‘Cyril Almeida deed gewoon zijn werk als journalist. Hij interviewde de voormalige premier en schreef op wat er werd verteld. Terwijl het Hooggerechtshof van Lahore is gerechtigd hem te ontbieden, moeten de autoriteiten ervoor waken dat het strafrechtsysteem niet gebruikt wordt om journalisten lastig te vallen en te intimideren. Journalistiek is geen misdrijf en journalisten die hun werk doen, moeten niet als criminelen worden behandeld’, zegt Omar Waraich van Amnesty.
Het Hooggerechtshof zegt dat het genoodzaakt is Almeida te laten verschijnen, omdat hij verschillende keren is ontboden. De krant Dawn, waarvoor Almeida schrijft, liet weten dat de eerste twee oproepen nooit zijn afgeleverd en dat de derde pas deze week binnenkwam. Cyril Almeida en Dawn hebben laten weten volledig met het Hof te willen meewerken.
Reisverbod
Het is niet de eerste keer dat Cyril Almeida een reisverbod krijgt opgelegd. Eerder gebeurde dat ik oktober 2016 nadat woede was ontstaan naar aanleiding van een artikel over spanningen tussen de toenmalige regering en het leger in verband met vermeende banden met gewapende groeperingen.
Respect voor vrije meningsuiting
‘De nieuwe regering van premier Imran Khan heeft een aantal zeer positieve beloftes gedaan wat betreft de mensenrechten. We verwachten dat zijn regering ook het recht op vrijheid van meningsuiting zal respecteren en dat het een veilige omgeving garandeert voor journalisten en mensenrechtenverdedigers, zodat ze in vrijheid en zonder angst voor wraakacties hun werk kunnen doen’, zegt Omar Waraich.