Oproep slachtoffers verkrachting aan Grapperhaus: erken in de wet dat seks zonder instemming verkrachting is
Een actiegroep van acht vrouwen die verkrachting meemaakten, roept minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid dringend op om de verkrachtingswet aan te passen: zorg ervoor dat seks zonder instemming als verkrachting wordt veroordeeld. Dit doen zij in hun inbreng op de internetconsultatie die minister Grapperhaus hield en die op 16 augustus afliep. In hun reacties delen zij hun aangrijpende verhalen. Ook leggen ze uit waarom zijn voorstel om een nieuw delict ‘seks tegen de wil’ te introduceren onvoldoende erkent wat zij en vele anderen hebben meegemaakt.
Verkrachting is een enorm probleem waar nog veel te weinig maatschappelijke en wettelijke erkenning voor is. Uit onderzoek van I&O Research in opdracht van Amnesty International blijkt dat in Nederland 19 procent van de vrouwen en 3 procent van de mannen heeft meegemaakt dat iemand hun lichaam binnendrong zonder instemming.
Dya: ‘Ook als er geen geweld wordt gebruikt, is verkrachting even traumatisch en mensonterend. Zonder toestemming iemand lichamelijk binnen dringen, is verkrachting.’
Actiegroep
Amnesty International richtte een actiegroep op van vrouwen die verkrachting meemaakten. De deelnemers aan de actiegroep weten als geen ander tegen welke barrières je aanloopt en hoe de verkrachtingswetgeving op dit moment onvoldoende bescherming biedt. Volgens de huidige wet is er pas sprake van verkrachting als geweld of dwang bewezen kan worden. In veel gevallen is verzet niet mogelijk, omdat het slachtoffer van angst bevriest of is gedrogeerd.
Nieuwe wet creëert verkeerd effect
Om slachtoffers beter te beschermen wil minister Grapperhaus een nieuw delict introduceren: seks tegen de wil. Hierop zou de helft van de strafmaat van verkrachting komen te staan. Volgens Amnesty en de actiegroep moet seks zonder instemming niet alleen strafbaar zijn, maar ook als verkrachting worden erkend. Dit staat niet alleen in internationale mensenrechtenverdragen, maar is ook belangrijk voor de erkenning van slachtoffers.
Legien: ‘Introduceert u alstublieft géén nieuw zedendelict ‘seks tegen de wil’. Dit bestaat namelijk niet. Dat is hetzelfde als diefstal of inbraak benoemd wordt als ‘cadeau (aan pleger) zonder toestemming’.’
Marcelle: ‘Verkrachting raakt je in de kern van je menszijn, in alles, in elke vezel. Het doet iets met mensen, alleen het woord al. En zo erg als het klinkt, is het ook. Dat kun je niet afdoen als seks tegen de wil.’
Internetconsultatie
Minister Grapperhaus heeft mensen de gelegenheid gegeven om tot en met 16 augustus online te reageren op zijn wetsvoorstel. De deelneemsters schreven afzonderlijk een inbreng op het nieuwe wetsvoorstel van Grapperhaus. De teksten zijn van henzelf en niet van Amnesty.
Lees hier de inbreng van de actiegroep
Lees hier Amnesty’s eigen inbreng