Ook Eerste Kamer stemt vóór massa-surveillance in Nederland
In de nacht van dinsdag op woensdag stemde een meerderheid van de Eerste Kamer voor het wetsvoorstel op de inlichtingen- en veiligheidsdiensten. Deze wet geeft de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten de mogelijkheid om op grote schaal communicatiegegevens van iedereen te onderscheppen. Amnesty International maakt zich grote zorgen over de impact van de wet op het recht op privacy en andere mensenrechten van individuen en groepen mensen in binnen- en buitenland.
Het recht op privacy is een belangrijk op zichzelf staand mensenrecht, maar is ook essentieel voor de verwezenlijking van andere mensenrechten, zoals de vrijheid van gedachte, vrije meningsuiting, en vreedzame samenkomst. Uit Amnesty’s internationale onderzoek blijkt dat bevoegdheden zoals de Nederlandse diensten nu krijgen verlammende effecten kunnen hebben op het verkennen en bespreken van ideeën, óók minder gangbare of impopulaire ideeën.
Het is belangrijk dat de Nederlandse inlichtingen- en veiligheidsdiensten efficiënt en doelgericht onderzoek kunnen doen naar personen of organisaties die een gevaar vormen voor de samenleving. Staten hebben de taak om mensen te beschermen tegen terreuraanslagen, gewelddadig extremisme en andere bedreigingen. Daarom is het niet alleen terecht, maar essentieel dat hier resoluut tegen wordt opgetreden. Maar daarbij moet de rechtsstaat als uitgangspunt worden genomen. Die staat garant voor onze rechten en vrijheden.