Een visser in de Nigerdelta
© Kadir van Lohuizen/NOOR

Olievervuiling en armoede in de Nigerdelta door olieramp Shell

Amnesty International heeft vandaag de situatie in de Nigerdelta een “mensenrechtentragedie” genoemd. De bewoners van het gebied zijn het slachtoffer van mensenrechtenschendingen door oliebedrijven.

De overheid wil of kan de bedrijven daarvoor niet aansprakelijk stellen. ‘In de Nigerdelta wordt duidelijk waar het toe kan leiden als een regering geen verantwoording aflegt aan haar bevolking, en van een vrijwel totaal gebrek aan aansprakelijkheid van multinationale ondernemingen als het gaat om de effecten van hun operaties op mensenrechten,’ aldus Audrey Gaughran, hoofd Business and Human Rights en één van de auteurs van het rapport Petroleum, Pollution and Poverty in the Niger Delta, dat Amnesty International vandaag tijdens een persconferentie in Abuja lanceerde.

Het rapport doet verslag van onderzoek naar olielekkages, het affakkelen van gas, afvallozing en andere milieu-effecten van de olie-industrie. Het overgrote deel van de vervuiling en milieuschade die door Amnesty International in het rapport wordt beschreven gaat over operaties van Shell, het grootste op het vasteland opererende oliebedrijf in de Nigerdelta.

‘De bewoners van de Nigerdelta moeten vervuild water drinken, ermee koken en wassen. Ze eten vis die vervuild is met olie en andere giftige stoffen. Vaak is het al een kwestie van geluk dat ze nog vis kunnen vangen. De akkers die ze verbouwen zijn vernield. Na olielekkages ruikt de lucht die ze inademen naar olie, gas en andere vervuilende stoffen. Mensen klagen over ademhalings- en huidproblemen . Desondanks houden noch de regering, noch de oliebedrijven de effecten van de olievervuiling bij’, weet Audrey Gaughran.

Verbetering

Toch zijn er een paar recente tekenen van verbetering. Het onlangs opgericht National Oil Spill Detection and Response Agency (NOSDRA) lijkt een krachtiger aanpak na te streven. ‘We verwelkomen de meer proactieve aanpak die NOSDRA lijkt te willen hanteren, maar het probleem is dat het agentschap een groot gebrek aan geld, bevoegdheden en personeel heeft,’ zei Audrey Gaughran.

‘De regering moet de effecten op mensen van de olieindustrie aanpakken. Zij heeft de verplichting om haar burgers te beschermen tegen mensenrechtenschendingen of schade die door bedrijven wordt aangericht, maar de regering faalt daar momenteel volledig in. De organisatie beschuldigde de Nigeriaanse regering er ook van de belangrijke verantwoordelijkheid van schadeloosstelling voor mensenrechtenschendingen in de handen te leggen van de degenen die verantwoordelijk zijn voor die schendingen: de oliebedrijven. Het gevolg daarvan is dat compensaties vaak tekortschieten.