Oekraïne/Rusland: de rechten van de Oekraïense krijgsgevangenen uit de Azovstal-fabriek moeten worden gerespecteerd
Op 17 mei 2022 gaven de Oekraïense soldaten die zich maandenlang in de Azovstal staalfabriek in Marioepol hadden verschanst, zich over aan de Russische troepen. Amnesty International dringt erop aan dat hun mensenrechten worden gerespecteerd.
‘De Oekraïense militairen in Marioepol zijn door de Russische media ontmenselijkt en door Poetins propaganda geportretteerd als neo-Nazi’s’, zegt Denis Krivosheev van Amnesty International. ‘Deze karakterisering roept ernstige zorgen op over hun lot als krijgsgevangenen.’
Amnesty International heeft bewijs verzameld van standrechtelijke executies van gevangenen in het oosten van Oekraïne door door Rusland gesteunde separatisten en van buitengerechtelijke executies van Oekraïense burgers door het Russische leger in de afgelopen weken. De soldaten die zich 17 mei overgaven mag niet hetzelfde lot treffen.
Krijgsgevangenen mogen niet worden onderworpen aan enige vorm van marteling of mishandeling en ze moeten onmiddellijk toegang krijgen tot de Internationale Commissie van het Rode Kruis. De betreffende autoriteiten moeten de rechten van krijgsgevangenen respecteren, zoals ze zijn vastgelegd in de Geneefse Conventies.
Achtergrond
Op 17 mei bevestigden de Oekraïense strijdkrachten dat de soldaten die zich verschanst hadden in de belegerde Azovstal-staalfabriek in Marioepol het bevel hadden gekregen zich over te geven aan de door Rusland geleide troepen.
Volgens het Oekraïense ministerie van Defensie hebben 264 soldaten, onder wie 53 gewonden, Azovstal al verlaten. Zij worden vastgehouden in Novoazovsk and Olenivka, twee dorpen die in handen zijn van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk.