Oekraïne: Burgerdoden door roekeloze Russische aanvallen op flat en hotel in Serhiivka
Bij Russische luchtaanvallen op een flatgebouw en een strandhotel in de kustplaats Serhiivka in het zuiden van Oekraïne zijn minstens 21 burgers gedood. Dat zegt Amnesty International vandaag na een nieuw onderzoek ter plaatse.
De aanvallen met anti-scheepsraketten troffen de stad in de regio Odessa op 1 juli kort voor 1 uur ’s nachts. Minstens 35 mensen raakten gewond raakten. Vijf mensen verblijven in kritieke toestand op de intensive care, waardoor het dodental van 21 nog kan oplopen.
Onnodig doden van burgers
‘Deze krachtige wapens zijn ontworpen om oorlogsschepen te vernietigen en het is extreem roekeloos om ze in woonwijken af te vuren’, zegt Donatella Rovera, Senior Crisis Response-adviseur van Amnesty International.
‘Deze aanval is het zoveelste voorbeeld van de totale minachting van het Russische leger voor burgers in Oekraïne. Het leger veroorzaakt onnodig dood en vernietiging. Zij die verantwoordelijk zijn voor dergelijke oorlogsmisdaden moeten daarvoor berecht worden.’
Onnauwkeurige wapens
Amnesty International bezocht de aanvalslocaties in Serhiivka en vond geen bewijs van de aanwezigheid van Oekraïense soldaten, wapens of andere legitieme militaire doelen in de buurt. Satellietbeelden die Amnesty bekeek, wezen ook niet op militaire activiteiten in het gebied voorafgaand aan de aanval.
Lokale overheidsfunctionarissen vertelden dat de wapens die bij de aanval werden gebruikt twee Kh-22-geleide raketten waren. Amnesty’s Crisis Response wapenexpert vond munitiefragmenten die erop duiden dat dat klopt. Deze 50 jaar oude raketten zijn uiterst onnauwkeurig en daarom volstrekt ongeschikt voor gebruik in een bevolkt gebied.
Een kernprincipe van het internationaal humanitair recht (het oorlogsrecht) is dat partijen in een gewapend conflict wel militaire doelen mogen aanvallen, maar geen burgers of civiele objecten. Voorafgaand aan een aanval moeten militairen ervoor zorgen dat ze er redelijk zeker van zijn dat ze niet richten op burgers en civiele objecten.
Aanval op een resorthotel
Op 1 juli net na middernacht op 1 juli lanceerden Russische troepen ten minste twee raketten in de richting van de badplaats Serhiivka aan de Zwarte Zee, ongeveer 45 mijl ten zuidwesten van de stad Odessa. De eerste raket raakte het Godji hotel en doodde zes burgers. Slechts enkele minuten later trof een tweede raket de ijzerhandel aan de voorkant van een woongebouw van negen verdiepingen in de Budzhaska-straat en doodde vijftien burgers.
Onder de dodelijke slachtoffers was ook de 41-jarige bekende voetbalcoach Oleksander Shishkov. Hij woonde in Odessa, maar verbleef in het hotel voor een voetbalwedstrijd voor kinderen tussen het lokale team en het team uit de nabijgelegen stad Bilhorod-Dnistrovsky.
Aanval op woonblokken
Onder de doden bij de aanval in de Budzhaska-straat waren de 64-jarige chef-kok Tetiana Chulak, haar 68-jarige man Volodymyr, gymleraar, en hun 35-jarige zoon Mykhaylo, die in Odessa woonde en zijn ouders bezocht. Tetiana’s zus Valentyna vertelde: ‘Ik hoorde de explosies en rende naar de straat… Ik rende het gebouw in, en vond Tetiana in haar bed, dood, bedekt met vernielde meubels en puin, en haar man Volodymyr dood in de keuken. Hun zoon Mykhaylo stond op het terras en werd direct geraakt door de raket; hij lag aan flarden.’
Ook kwamen Halyna Rumashuk, een 50-jarige receptioniste, en haar man Serhii, een 48-jarige bouwvakker, om het leven. Ze hadden de aanval aanvankelijk overleefd en slaagden erin om uit het gebouw te ontsnappen. Maar het paar keerde terug om naar bezittingen te zoeken. Toen stortte een muur in die hen beiden doodde.
‘De meedogenloze bombardementen van het Russische leger op woonwijken vol burgers, waarbij mensen worden gedood terwijl ze slapen, zijn gewetenloos’, zei Donatella Rovera. ‘Hoeveel burgers moeten er nog sterven voordat er gerechtigheid komt en de verantwoordelijken voor deze misdaden berecht worden? De Russische troepen die verantwoordelijk zijn voor deze voortdurende ernstige schendingen van het internationaal humanitair recht moeten verantwoordelijk worden gehouden voor hun daden en slachtoffers en hun families moeten volledige herstelbetalingen ontvangen.’
Lees meer over Amnesty’s bevindingen over de oorlog in Oekraïne.