Noodmaatregelen dreigen wet te worden in Frankrijk

Als Frankrijk een nieuw voorstel voor een grondwetswijziging aanneemt, lopen veel mensen een groter risico om slachtoffer te worden van mensenrechtenschendingen. Veiligheidsdiensten krijgen dan een carte blanche om organisaties te ontbinden, zonder gerechtelijk bevel huiszoekingen te doen, moskeeën te sluiten en de bewegingsvrijheid van mensen beperken.

De aanpassing van de Franse grondwet stelt de autoriteiten in staat om noodmaatregelen nog zes maanden na het einde van de noodtoestand te gebruiken. Morgen besluit de Franse raad van ministers over deze grondwetswijziging.

Onder de huidige noodtoestand voerden de autoriteiten zonder gerechtelijk bevel 2700 huiszoekingen uit. Slechts twee van deze invallen hebben geleid tot politieonderzoek naar terrorismegerelateerde misdrijven. Daarnaast zijn honderden mensen onder huisarrest geplaatst sinds de terroristische aanvallen van 13 november in Parijs.

Huisinvallen

Veel mensen vertelden Amnesty hoe traumatisch de huisinvallen voor hen waren. Zij kregen geen officiële verklaring waarom de huiszoekingen nodig waren of waar de autoriteiten naar op zoek waren.

‘Mijn vader heeft hartproblemen, hij is zojuist uit het ziekenhuis ontslagen. Politieagenten forceerden de voordeur, ze belden niet aan, ze stormden de flat binnen, begonnen te schreeuwen en gooiden mijn vader en mijn zus in de handboeien,’ vertelt Nadia, wiens 80-jarige vader bij zijn gehandicapte dochter in huis woont. ‘Mijn vader werd onwel en viel na een paar minuten flauw. Ze moesten een ambulance bellen. Hij was zo bang, hij huilde veel toen we hem in het ziekenhuis bezochten.’

Sinds 13 november is de bewegingsvrijheid van 360 mensen ernstig beperkt. Zij moeten in een bepaalde buurt verblijven, moeten zich drie keer per dag bij een politiebureau in de buurt melden en mogen het gebied niet verlaten. Deze maatregel is een ernstige beperking van de bewegingsvrijheid van mensen en heeft een zeer negatieve impact op hun werk- en privéleven.

Buitenproportioneel

Er bestaat een zeer reëel risico dat een grotere groep mensen het slachtoffer worden van maatregelen die eigenlijk bedoeld zijn om een mensen te identificeren die een echte bedreiging vormen. Veel mensen worden het doelwit van politieacties vanwege hun geloofsovertuiging of door middel van vage verdenkingen. Tijdens de noodtoestand zijn meer dan twintig moskeeën doorzocht. Ongeveer tien zijn er gesloten.

Uit cijfers en gesprekken met mensen die door deze noodmaatregelen worden getroffen, blijkt nu al dat de maatregelen buitenproportioneel zijn. Om nog eens zes maanden door te gaan nadat de noodtoestand is opgeheven, is een gevaarlijke stap.