Nigeria moet doodvonnis zanger intrekken
Amnesty International roept de autoriteiten van Nigeria op om het doodvonnis van Yahaya Sharif Aminu in te trekken. De zanger werd tot de galg veroordeeld vanwege godslastering.
De 22-jarige Aminu werd beschuldigd van belediging van de profeet Mohammed vanwege een aantal audioberichten die sinds maart 2020 op WhatsApp circuleerden.
Oneerlijk proces
‘Dit is een gotspe,’ zegt Osai Ojigho, directeur van Amnesty Nigeria. ‘Er zijn ernstige zorgen of het proces tegen hem wel eerlijk was. De beschuldigingen zijn alleen gebaseerd op WhatsApp-berichten. Yahaya Sharif Aminu moet onmiddellijk en onvoorwaardelijk worden vrijgelaten. Het doodvonnis is in strijd met het recht op leven.’ Dit recht is vastgelegd in de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens.
Aminu werd in maart 2020 gearresteerd nadat demonstranten zijn huis in brand hadden gestoken en naar het Kano Hisbah commando’s hoofdkwartier liepen om daar zijn arrestatie en veroordeling te eisen.
Sharia
Sharia-wetgeving, die in veel staten in Noord-Nigeria wordt toegepast, schrijft de doodstraf voor in geval van godslastering. Dit is in strijd met de verplichting van Nigeria onder het Internationaal Verdrag inzake Burgerrechten en Politieke Rechten. Daarin staat dat de doodstraf alleen kan worden opgelegd voor de ‘meest ernstige misdrijven’. Volgens internationaal recht zijn dat misdrijven waarbij sprake is van moord met voorbedachte rade.
Achtergrond
Amnesty zet zich sinds 1977 in voor afschaffing van de doodstraf. Toen voerden slechts zestien landen geen executies meer uit. Nu hebben 143 landen de doodstraf in de praktijk afgeschaft, een meerderheid van alle landen ter wereld.
De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. De Universele Verklaring is juridisch niet bindend. Internationaal wel bindend zijn de VN-verdragen en bijbehorende protocollen. De Verenigde Naties hebben in 1989 een protocol aangenomen dat afschaffing van de doodstraf voorschrijft. Inmiddels hebben 85 landen dit protocol geratificeerd.
Hoewel internationaal recht zegt dat de doodstraf toegepast kan worden voor de ‘meest ernstige misdrijven’, is Amnesty van mening dat deze straf nooit mag worden opgelegd.
Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.