Nieuwe wet tegen marteling in Syrië praat schendingen van mensenrechten goed
In Syrië heeft president Bashar al-Assad een nieuwe wet tegen marteling uitgevaardigd. Deze biedt echter geen oplossing voor de jarenlange mishandeling, marteling en de buitengerechtelijke executies die Syrische veiligheidstroepen pleegden.
‘Hoewel we elke wet verwelkomen om te voldoen aan internationaal erkende verdragen tegen marteling, vergoelijkt de nieuwe wet in feite tientallen jaren van door de staat toegestane mensenrechtenschendingen’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International.
Geen garanties om toekomstige martelingen te voorkomen
De nieuwe wet doet geen recht aan de slachtoffers van marteling. Er staan geen maatregelen in die slachtoffers of getuigen van marteling beschermen. Ook staat er niet in dat slachtoffers, of in het geval van overlijden hun nabestaanden, compensatie krijgen. De wet bevat evenmin geen maatregelen die genomen kunnen worden om marteling in detentiecentra en gevangenissen te voorkomen.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept de Syrische autoriteiten op om onafhankelijke waarnemers toe te laten tot de beruchte detentiecentra van het land waar mensen jarenlang werden gedood door marteling. Dat zou een eerste stap zijn om te laten zien dat de Syrische autoriteiten oprecht van plan zijn om een einde te maken aan de martelpraktijken. Bovendien moet de wet tegen marteling in overeenstemming zijn met internationale mensenrechtenwetgeving. Dat betekent dat de autoriteiten ervoor moeten zorgen dat daders van marteling en andere wrede, onmenselijke of andere vormen van mishandeling berecht worden in eerlijke processen voor gewone civiele rechtbanken waarbij zij niet de doodstraf kunnen krijgen.
Achtergrond
De anti-martelwet werd op 30 maart 2022 per presidentieel decreet aangenomen. Amnesty International heeft eerder onmenselijke omstandigheden in de Syrische gevangenissen gedocumenteerd. Het wijdverbreide en systematische gebruik van gedwongen verdwijningen, martelingen en andere vormen van mishandeling, waardoor gevangenen werden gedood en buitengerechtelijke executies na schijnprocessen, komen neer op misdrijven tegen de menselijkheid.