Nieuw bewijs misdaden tegen de menselijkheid door Syrisch regime

In het Amnesty-rapport Deadly Reprisals, dat vandaag aan de Russische ambassadeur in Den Haag wordt aangeboden, staan nieuwe bewijzen van de wijdverbreide en systematische gewelddadigheden tegen aanhangers van de Syrische oppositie.

 ‘Overal waar ik kwam, ontmoette ik ontredderde bewoners die mij vroegen waarom de wereld toekijkt en niets doet.‘
– Amnesty’s crisisadviseur Donatella Rovera na haar onderzoeksmissie in het noorden van Syrië.

Het 70 pagina’s tellende rapport Deadly Reprisals beschrijft gewelddadigheden die een onderdeel zijn van het Syrische regeringsbeleid om wraak te nemen op mensen die mogelijk de oppositie ondersteunen en degenen die zich verzetten tegen het regime.

De Verenigde Naties aarzelen al meer dan een jaar terwijl er in Syrië een mensenrechtencrisis gaande is. De Russische autoriteiten houden in de VN-Veiligheidsraad elke mogelijke oplossing voor het aanhoudende conflict in Syrië tegen. Rusland blijft wapens leveren aan het regime en wil geen afgedwongen vertrek van president Assad, geen militaire interventie, geen wapenembargo. De VN moeten deze impasse doorbreken met harde maatregelen om de gewelddadigheden te stoppen en de daders ter verantwoording te roepen.

Marteling, verwoesting en moorden

Zonder toestemming van de Syrische autoriteiten hebben Amnesty-onderzoekers de situatie in 23 dorpen en steden in Noord-Syrië onderzocht. Zij bezochten onder meer gebieden die werden getroffen door aanvallen van de Syrische autoriteiten tijdens het staakt-het-vuren in maart en april. Volgens nabestaanden brandden soldaten en militieleden huizen plat en beschoten ze burgers in woonwijken. Burgers die tijdens zulke invallen opgepakt werden, werden gemarteld, soms met de dood tot gevolg. Vele slachtoffers blijven volkomen spoorloos.

Eind mei zag Amnesty-onderzoeker Donatella Rovera met eigen ogen hoe veiligheidspersoneel in burger op vreedzame demonstranten schoot, waarbij meerdere betogers en omstanders werden gedood en gewond raakten. Onder de slachtoffers waren ook kinderen.

Sinds het uitbreken van de protesten voor hervormingen in Syrië in februari 2011, heeft Amnesty de namen gedocumenteerd van meer dan tienduizend mensen die tijdens de onlusten zijn gedood. Het werkelijke aantal ligt vermoedelijk aanmerkelijk hoger.

Amnesty wil dat:

  • de VN-Veiligheidsraad de situatie in Syrië doorverwijst naar het Internationaal Strafhof;
  • de VN-Veiligheidsraad een wapenembargo tegen Syrië instelt, zodat de wapentoevoer aan de Syrische regering stopt;
  • de Chinese en Russische autoriteiten stoppen met het leveren van wapens aan Syrië;
  • de VN-Veiligheidsraad de buitenlandse tegoeden van Assad en zijn naaste medewerkers bevriest.

Meer informatie: