
Nieuw Amnesty International Hongkong-kantoor opent in ballingschap
Amnesty International kondigt de opening aan van haar nieuwe Hongkong-kantoor, dat wordt geleid vanuit andere landen. In 2021 werd het kantoor van Amnesty International in Hongkong gesloten tijdens het hardhandige optreden van de autoriteiten tegen mensenrechten.
De nieuwe eenheid, die Amnesty International Hong Kong Overseas (AIHKO) heet, wordt geleid door Hongkongse activisten die opereren vanuit het buitenland, waaronder vanuit Australië, Canada, Taiwan, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.
“De opening van het Amnesty International Hong Kong Overseas-kantoor markeert een nieuw hoofdstuk in de versterkte inzet van de organisatie voor mensenrechten in Hongkong en de steun voor de Hongkongse diaspora wereldwijd’, zegt Chi-man Luk, de nieuwe directeur van AIHKO.
“Het verdwijnen van het maatschappelijk middenveld in Hongkong is een tragedie voor de stad. Meer dan 100 ngo’s en media-bedrijven werden gesloten en moesten vluchten. Maar sinds de sluiting van het kantoor van Amnesty International in Hongkong drie jaar geleden, is onze toewijding alleen maar gegroeid. We zijn er klaar voor om sterker te worden door het bouwen van nieuwe gemeenschappen van steun die worden aangedreven door de Hongkongse diaspora.”
Mensenrechtencrisis in Hongkong
In 2019 vonden grootschalige protesten voor democratie plaats in Hongkong. Sindsdien zijn meer dan 10.000 mensen – onder wie veel studenten – opgepakt voor protest-gerelateerde activiteiten. Meer dan 300 mensen werden gearresteerd voor handelingen die zouden vallen onder “het in gevaar brengen van de nationale veiligheid”.
Prominente activisten zoals advocaat Chow Hang-tung en media-advocaat Jimmy Lai kunnen jarenlange gevangenisstraffen krijgen voor hun vreedzame protest. Amnesty International heeft hen beide aangemerkt als “gewetensgevangene“.
De autoriteiten van Hongkong hebben wetten over opruiing uit de koloniale tijd en nieuwe wetten als wapen ingezet om alle vormen van kritiek tegen te gaan. Ze maken zelfs kritische stemmen in het buitenland tot doelwit door premies op te leggen en paspoorten in te trekken.
Joey Siu, lid van het bestuur van AIHKO en een van de 19 Hongkongse activisten die een premie (een beloning voor mensen die haar aangeven bij de politie) opgelegd kregen, zei:
“De bedreigingen hebben ons alleen maar sterker gemaakt. Ze dienen als herinnering dat ons vrijheid ontkend wordt, zelfs voor degenen die Hongkong hebben verlaten. Om echt vrij te zijn van onderdrukking, moeten we doorgaan met strijden voor mensenrechten buiten onze grenzen. We doen dit voor Hongkongers, zowel in Hongkong als elders in de wereld.”
Amnesty’s eerste sectie die geheel vanuit ‘ballingschap’ wordt gerund
AIHKO is het eerste kantoor van Amnesty International dat geheel ‘vanuit ballingschap’ is opgericht en wordt gerund. Het volgt op de exodus van honderdduizenden Hongkongers die naar het buitenland zijn gegaan op zoek naar veiligheid en vrijheid.
“Ons verblijf in het buitenland geeft ons enige bescherming, en staat ons toe ons vrijer te uiten en ons in te zetten voor de zaak”, zegt Fernando Cheung, lid van het bestuur van AIHKO en voormalige wetgever uit Hongkong. “We hebben de verantwoordelijkheid om meer te doen om de mensen die nog in Hongkong zijn te steunen en hun belangrijke werk te laten voortduren.”
AIHKO is niet alleen: steeds meer ngo’s die zich bezighouden met zaken in Hongkong hebben hun werkzaamheden naar plekken buiten de stad verhuisd, vanwege de krimpende ruimte voor het maatschappelijke middenveld en de vrijheid van meningsuiting in Hongkong.
AIHKO staat officieel geregistreerd in Zwitserland en zal zich inzetten voor mensenrechten van Hongkongers, zowel in Hongkong als in het buitenland, hun stemmen versterken en een sterke diaspora-gemeenschap wereldwijd bevorderen.
“Het kantoor van Amnesty International Hong Kong Overseas laat de veerkracht zien van onze beweging, onze vastberadenheid om nooit het stilzwijgen te worden opgelegd, en onze betrokkenheid om mensenrechten te verdedigen ondanks de uitdagingen die we tegenkomen”, zegt Agnès Callamard, de secretaris-generaal van Amnesty International. “Deze nieuwe sectie, en het model erachter, zal een cruciale rol spelen in onze strijd tegen autoritaire dreigingen, in Hongkong en daarbuiten.
Achtergrond
Op 31 oktober 2021 stopten de werkzaamheden in het lokale ‘sectie’-kantoor van Amnesty International in Hongkong. Het regionale kantoor, dat deel uitmaakt van Amnesty’s hoofdkantoor (International Secretariat) verhuisde de activiteiten naar andere kantoren in Azië en Europa.
Amnesty International beschouwt iemand als gewetensgevangene wanneer iemand wordt gevangengezet slechts vanwege hun overtuiging, identiteit of andere status, en wanneer iemand geen geweld heeft gebruikt of geweld of haat heeft gepropageerd in de omstandigheden die tot de gevangenschap leiden.