Neem mensenrechten in Nederland serieus
Bij politiek lastige kwesties in Nederland komen mensenrechten te vaak op de tweede plaats, zegt het College voor de Rechten van de Mens in het vandaag verschenen jaarrapport.
Nederlandse burgers die zich ongelijk behandeld of gediscrimineerd voelen kunnen bij het College voor de Rechten van de Mens terecht met hun klachten. Op basis van haar bevindingen stelt het College elk jaar een rapport samen. Met ruim veertig aanbevelingen wordt het Nederlandse kabinet opgeroepen de basisrechten van haar burgers te respecteren.
Amnesty’s lobbyisten en beleidsmedewerkers zetten zich in voor een groot aantal van dezelfde onderwerpen als het College doet. Hier hun reacties op vier aanbevelingen uit het jaarrapport.
Bed, bad, brood
Om voor opvang in aanmerking te komen moeten uitgeprocedeerde asielzoekers meewerken aan hun vertrek. Basisrechten als onderdak, voedsel en kleding gelden voor iedereen en daar mogen geen voorwaarden aan verbonden worden zolang zij zich in Nederland bevinden, vindt Amnesty.
Aanbeveling #11
Pas beleid en regelgeving ten aanzien van de opvang van mensen zonder verblijfspapieren aan in die zin dat onderdak, voedsel en kleding aan hen die hierin niet zelf kunnen voorzien, in beginsel zijn gegarandeerd.
Etnisch profileren
Etnische minderheden worden in Nederland vaker onderworpen aan politiecontroles dan ‘witte’ Nederlanders. Etnisch profileren is discriminerend en draagt bij aan een negatieve beeldvorming over minderheden. Amnesty is daarom blij met de aanbeveling om mensenrechtentrainingen te geven aan onder anderen politiepersoneel.
Aanbeveling #40
Zet een interdepartementaal programma ‘mensenrechteneducatie en training’ op dat erin voorziet dat beroepsgroepen, waaronder politiepersoneel, militairen en ambtenaren, mensenrechten kennen en toepassen in hun werk.
Privacy
Cybercrime en de dreiging van terrorisme zijn de nieuwste excuses om meer staatscontrole over onze online en telecomcommunicatie te rechtvaardigen. Overheden snuffelen, soms geholpen door private partijen, rond in alles wat wij online of via onze telefoon doen. Dikwijls is dit in strijd met onze mensenrechten. Amnesty verwelkomt daarom de aanbevelingen die het College voor de Rechten van de Mens doet omtrent privacy.
Aanbeveling #15
Voorzie bij een inbreuk op het telecommunicatiegeheim in alle gevallen in voorafgaande rechterlijke toetsing.
Mensenrechteneducatie op school
Nederland heeft haar handtekening gezet onder internationale verdragen die stellen dat het onderwijs human rights based dient te zijn. Dat betekent niet alleen dat kinderen leren over mensenrechten, maar dat ze via mensenrechteneducatie ook een respectvolle houding aanleren en betrokken raken bij wat er in de wereld en in hun directe omgeving gebeurt. Nederland voldoet niet aan deze verplichtingen. Amnesty steunt de oproep van het College van de Rechten van de Mens aan de regering om haar verantwoordelijkheid hierin te nemen.
Aanbeveling #38
Geef het leren over en het oefenen met mensenrechten een vaste plek in het toekomstgerichte curriculum voor het onderwijs van 4 tot 18 jaar.
Lees de blog van Amnesty’s educatie-medewerker Kirsja Oudshoorn: Maak mij werkeloos
Meer weten over Amnesty’s werk voor Mensenrechten in Nederland? Bekijk onze dossiers:
- Mensenrechten in Nederland
- Surveillance
- Vreemdelingendetentie
- Etnisch profileren
- Mensenrechteneducatie
Lees het jaarrapport van het College voor de Rechten van de Mens