Nederland laat van zich horen

Terwijl in Azerbeidzjan nog een paar dagen wordt gesport tijdens de Europese Spelen gebeurde er gisteren in Genève iets veel belangrijkers. Tijdens de vergadering van de mensenrechtenraad van de Verenigde Naties riepen 25 landen, waaronder Nederland, op tot de onmiddellijke en onvoorwaardelijke vrijlating van journalisten, mensenrechtenverdedigers en activisten die onterecht vastzitten in Azerbeidzjan.

Door: Emile Affolter, persvoorlichter, Amnesty Nederland

Naast de onderstaande Europese landen (in het geel) tekenden ook de Verenigde Staten, Canada en Australië de verklaring (PDF).

Azer chart
Dit klinkt als de normaalste zaak van de wereld. En de 60.000 mensen die de afgelopen maanden de Amnesty-petitie hebben getekend hadden niet minder verwacht van Nederland. Toch heeft het onder het mom van stille diplomatie te lang geduurd voordat er een publieke verklaring kwam. Daar is nu een einde aan gekomen. Goed werk van het ministerie van Buitenlandse Zaken, de Nederlandse politici en EU-parlementariërs die zich de afgelopen tijd hebben ingezet voor een steviger geluid van Nederland.

Toch ontbreekt het als het gaat om de Nederlandse inzet nog aan iets essentieels. Het lijkt erop alsof Buitenlandse Zaken is vergeten om even te bellen met de ambassade van Nederland in Azerbeidzjan. Terwijl er in Genève aandacht wordt gevraagd en wordt gepleit voor de vrijlating van de zieke ouders van Dinara Yunus, wentelt de ambassade in Bakoe zich nog altijd in pr over #Baku2015.

Het zou kunnen dat niemand op de ambassade tijd had om de telefoon op te nemen omdat ze te druk waren met het toejuichen van de mascottes van de Europese Spelen:

Azer chart 2

Het bijwonen van het drukbezochte boogschieten:

Azer chart 5

De opening van de Nederlandse friettent:

Holland Friet
De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat de ambassade de afgelopen weken ook één bericht op haar Facebookpagina heeft gezet over de mensenrechtensituatie in Azerbeidzjan. Dat was helaas, in tegenstelling tot bijna alle andere berichten, in het Nederlands en dus vooral bedoeld voor binnenlands gebruik.

Azer chart 4
Er ligt nu een verklaring waar Nederland zijn handtekening onder heeft gezet. Het is hoog tijd dat de ambassade in Bakoe van de tribunes komt en publiekelijk aandacht besteedt aan deze langverwachte belangrijke verklaring.