Myanmar: persvrijheid verder onder druk na arrestaties
In Myanmar zijn drie journalisten gearresteerd. Dit betekent dat de persvrijheid in het land verder aan banden is gelegd.
Nayi Min, Kyaw Zaw Linn en Phyo Wai Win werken voor Eleven Media. Ze werden op 10 oktober 2018 door de politie in voorlopige hechtenis genomen. Er is een onderzoek naar hen ingesteld op basis van sectie 505b van het Wetboek van strafrecht. Die wet verbiedt het publiceren van informatie die ‘angst of schrik veroorzaakt’, die ertoe kan leiden dat iemand een overtreding begaat of die de ‘openbare rust’ verstoort. Als de drie journalisten hiervoor worden veroordeeld, kunnen ze twee jaar gevangenisstraf krijgen.
‘Arrestaties zijn verontrustend signaal’
‘Journalisten spelen een cruciale rol bij het informeren van de bevolking en het ter verantwoording roepen van de autoriteiten. Deze arrestaties waren een reactie op de publicatie van een artikel waarin het financiële beleid van de regionale regering van Yangon werd bekritiseerd. De arrestaties zijn een verontrustend signaal voor journalisten en iedereen die vraagtekens zet bij het regeringsbeleid’, zegt Tirana Hassan van Amnesty International.
Al eerder onderzoek naar journalisten
Al eerder, in 2016, werd een onderzoek ingesteld naar twee andere medewerkers van Eleven Media vanwege ‘online laster’. Dat gebeurde nadat ze een artikel publiceerden over de minister van de deelstaat Yangon.
Journalisten achter tralies
De laatste jaren liggen de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting in Myanmar steeds meer onder druk. De Reuters-journalisten Wa Lone en Kyaw Soe Oo werden onlangs na een showproces tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld. De twee onderzochten voor persbureau Reuters het bloedbad dat Myanmarese militairen aanrichtten onder Rohingya, een moslimminderheid. Door het meedogenloze militaire geweld ontvluchtten meer dan 700.000 mensen Myanmar. De journalisten werden ervan beschuldigd dat ze ‘vertrouwelijke informatie’ naar buiten wilden brengen, maar ze deden alleen maar hun werk.