Myanmar: officiële verklaring over de crisis in Rakhine-staat is gewetenloos
De leider van Myanmar, Aung San Suu Kyi verklaarde gisteren dat de regering alle mensen in de deelstaat Rakhine ‘op de best mogelijke manier beschermt’. Amnesty International noemt deze verklaring ‘gewetenloos’. Amnesty’s hoofd van het Crisis Response-programma is ter plekke en reageert als volgt: ‘Er is hier een mensenrechten- en humanitaire ramp gaande.
Dit is de eerste reactie van Aung San Suu Kyi op de crisis. In plaats van de belofte de mensen in Rakhine-staat te beschermen, lijkt ze de gruwelijke berichten die uit het gebied komen af te zwakken.’
Overduidelijk bewijs van vergeldingscampagne leger tegen Rohingya
Tienduizenden Rohingya zijn Myanmar ontvlucht en de grens met Bangladesh overgestoken. Duizenden andere mensen zijn in Rakhine zelf op de vlucht geslagen. Het is overduidelijk dat het leger van Myanmar een gewelddadige vergeldingscampagne voert tegen de (voornamelijk) moslim Rohingya. Hulporganisaties worden niet toegelaten in het gebied. De regering van Myanamr moet onmiddellijk toegang verlenen tot deze organisaties, zodat de mensen die vastzitten in het noorden van de staat geholpen kunnen worden.
Humanitaire crisis
Op 25 augustus vielen gewapende Rohingya-groepen politieposten aan in de deelstaat Rakhine. Het leger van Myanmar reageerde met buitensporig geweld tegen de Rohingya-gemeenschap. Ongeveer 146.000 Rohingya, vooral vrouwen en kinderen, zijn naar buurland Bangladesh gevlucht. Dit heeft een humanitaire crisis tot gevolg gehad.
Amnesty-onderzoeker plaatse beschikbaar voor interviews
Amnesty’s hoofd van het Crisis Response-programma, Tirana Hassan, is op dit moment in Cox’s Bazaar in Bangladesh. Cox’s Bazaar ligt vlakbij de grens met Myanmar. Zij is beschikbaar voor interviews over de volgende onderwerpen:- Schendingen en misdaden onder internationale wetgeving begaan door het leger van Myanmar
- De op hande zijnde humanitaire crisis in de deelstaat Rakhine
- De situatie van Rohingya-vluchtelingen in Bangladesh
- De dieperliggende oorzaken en langdurige discriminatie van de Rohingya