
Myanmar: laat onmiddellijk humanitaire hulp toe voor overlevenden aardbeving
Op 28 maart rond 13:20 uur werd Myanmar getroffen door een aardbeving met een kracht van 7,7 op de schaal van Richter.
“Deze aardbeving kon niet op een slechter moment komen voor Myanmar” zegt Joe Freeman van Amnesty International.
Gewapend conflict en beperkte internettoegang
Meer dan drie miljoen mensen zijn ontheemd door het gewapende conflict dat sinds de militaire coup van 2021 woedt. Ruim een derde van de bevolking zal dit jaar humanitaire hulp nodig hebben. Tegelijkertijd zal de bevolking van Myanmar de gevolgen van de Amerikaanse bezuinigingen op US Aid nu gaan merken.
“In Myanmar heeft het leger veel mediakanalen verboden en is de internettoegang beperkt. Dus we zullen misschien nog een tijdje geen duidelijk beeld hebben over de omvang van de schade en het verlies. Dat er meer beelden en informatie uit Thailand lijken te komen dan uit het epicentrum in Myanmar, is een schokkende herinnering aan de onderdrukking van de persvrijheid door de militairen sinds de staatsgreep in 2021” aldus Freeman.
Leger weigert al langer humanitaire hulp
Centraal-Myanmar, het veronderstelde epicentrum van de aardbeving, is geteisterd door militaire luchtaanvallen en botsingen tussen verzetsgroepen en het leger. “Het leger van Myanmar weigert al lange tijd hulp aan gebieden waar verzetsgroepen actief zijn. Het moet onmiddellijk onbelemmerde toegang verlenen aan alle humanitaire organisaties en administratieve obstakels wegnemen die de beoordeling van de behoeften vertragen”.
Oproep Amnesty International
Alle partijen in het gewapende conflict moeten denken aan de behoeften van burgers wier leven overhoop is gegooid door deze ramp en ervoor zorgen dat zij onbelemmerd toegang hebben tot hulp. Mensenrechten moeten centraal staan bij alle hulpverlening en er mag niet gediscrimineerd worden bij de hulpverlening. Amnesty International roept in het bijzonder op tot de bescherming van mensen met specifieke behoeften, zoals kinderen, ouderen, mensen met een beperking en vrouwen en meisjes in kwetsbare situaties.
Achtergrond
De aardbeving werd geregistreerd in de regio Sagaing, maar de eerste berichten wijzen op wijdverspreide schade in Mandalay, de op één na grootste stad van Myanmar, en in de hoofdstad Naypyitaw. Over de grens in Thailand werden ook bevingen gevoeld in Bangkok en Chiang Mai.