Aung San Suu Kyi bij de VN in 2016
© Spencer Platt/Getty Images

Myanmar: Bijna 2 jaar na staatsgreep nadert einde proces Aung San Suu Kyi

De afgezette regeringsleider Aung San Suu Kyi is tot nog eens 7 jaar cel veroordeeld wegens vermeende corruptie. Hiermee nadert het einde van de lange reeks rechtszaken en processen tegen Suu Kyi. Met de nieuwe uitspraak is haar totale gevangenisstraf opgelopen tot 33 jaar.

‘De verzonnen zaken tegen Aung San Suu Kyi zijn van begin tot eind politiek gemotiveerd, oneerlijk en niet transparant’, reageert Meg de Ronde van Amnesty International. ‘Hetzelfde geldt voor de aanklachten tegen de duizenden anderen die wegkwijnen achter de tralies in de beruchte gevangenissen en ondervragingsfaciliteiten van Myanmar in het hele land.’

Meer druk nodig op leger Myanmar

Het leger van Myanmar greep bijna twee jaar geleden de macht. Sindsdien zijn mensenrechtenschendingen aan de orde van de dag. Journalisten, activisten, politici, artsen, demonstranten en vele anderen worden gevangen gezet voor niets meer dan het vreedzaam uiten van afwijkende meningen.

Het recente vonnis komt minder dan 10 dagen na een zeldzame berisping van de VN-Veiligheidsraad, die een einde eist aan het geweld en de vrijlating van willekeurig vastgehouden gevangenen. ‘Dit toont aan dat meer druk op het Myanmarese leger nodig is, en snel. De VN-Veiligheidsraad moet een uitgebreid wapenembargo instellen, ook op vliegtuigbrandstof, en gerichte sancties tegen militaire leiders. De internationale gemeenschap kan en moet meer doen om de bevolking van Myanmar te steunen.’

Achtergrond

Aung San Suu Kyi leidde Myanmar totdat militairen in februari 2021 de macht grepen. Sindsdien zit de Nobelprijswinnares vast en moet ze regelmatig in de rechtbank verschijnen, op verdenking van diverse misdrijven. Eerder kreeg ze al 26 jaar celstraf opgelegd voor diverse vermeende aanklachten.

De laatste veroordeling van de afgezette regeringsleider op beschuldiging van corruptie van 30 december 2022 betekent dat Aung San Suu Kyi volgens rapporten in totaal 33 jaar gevangenisstraf riskeert. Suu Kyi werd opgepakt bij het begin van de staatsgreep op 1 februari 2021.

Volgens de Assistance Association for Political Prisoners heeft het leger van Myanmar sinds het begin van de staatsgreep meer dan 16.000 mensen gearresteerd. Voor het eerst in decennia werd de doodstraf toegepast. Op 25 juli 2022 zijn vier mensen opgehangen.

Amnesty International kende Aung San Suu Kyi in 2009 de Ambassador of Conscience Award toe, toen ze nog in huisarrest zat vanwege haar strijd voor democratie en mensenrechten. Amnesty ontnam haar de hoogste onderscheiding in 2018, omdat de toenmalige regeringsleider verraad pleegde aan de waarden waarvoor ze eens stond. Sinds zij in april 2016 aantrad als de de facto leider van de regering van Myanmar, was de overheid actief betrokken bij vele mensenrechtenschendingen. In de militaire campagne tegen de Rohingya-minderheid hebben veiligheidstroepen duizenden mensen vermoord, vrouwen en meisjes verkracht, mannen en jongens gevangengezet en gemarteld, en honderden huizen en dorpen platgebrand.

Lees meer over de staatsgreep in 2021 en over executies in Myanmar.

Meer over dit onderwerp