Myanmar: Aung San Suu Kyi verdedigt veroordeling journalisten
De leider van Myanmar Aung San Suu Kyi verdedigde tijdens het World Economic Forum in Hanoi de veroordeling van twee journalisten van persbureau Reuters. Wa Lone en Kyaw Soe Oo kregen beiden zeven jaar gevangenisstraf omdat ze ‘vertrouwelijke informatie’ naar buiten wilden brengen.
De veroordeling heeft volgens Aung san Suu Kyi ‘niets te maken met vrijheid van meningsuiting’. Het tweetal is volgens haar ‘niet opgepakt omdat ze journalist zijn’, maar dat is een schaamteloze verdraaiing van de feiten.
Achterhaalde wet
Wa Lone en Kyaw Soe Oo werden veroordeeld op basis van een wet die stamt uit de koloniale tijd. De wet werd opzettelijk misbruikt om het onderzoek van de journalisten naar misstanden in de staat Rakhine tegen te werken. Van begin af aan was de zaak tegen het tweetal een aanval op de vrije meningsuiting en onafhankelijke journalistiek in Myanmar.
Persvrijheid onder druk
Het is in Myanmar slecht gesteld met de persvrijheid. Vooral journalisten die over gevoelige onderwerpen berichten, zoals over de Rohingya, worden lastiggevallen, geïntimideerd en soms gevangengezet. De Rohingya zijn een islamitische minderheid in het westen van het land. Zij worden zwaar onderdrukt. Toen militairen in 2017 zeer gewelddadig tegen hen optraden, ontvluchtten meer dan 700.000 Rohingya het land.
Valse aanklacht
Wa Lone en Kyaw Soe Oo, twee journalisten van het internationale persbureau Reuters, onderzochten het militaire geweld. Op 12 december 2017 gingen ze in op een uitnodiging van een politieagent voor een etentje. Later verklaarde die agent dat hij hen in de val moest lokken. De agent overhandigde hen officiële documenten.
Kort daarna werden de journalisten gearresteerd omdat ze ‘vertrouwelijke overheidsdocumenten’ zouden willen delen met een buitenlands persbureau. Tijdens de verhoren werden de twee gemarteld. Ze werden na een showproces tot zeven jaar gevangenisstraf veroordeeld.