Mexico: autoriteiten moeten activisten niet criminaliseren
In Mexico is de federale procureur-generaal een strafrechtelijk onderzoek gestart naar zeven milieuactivisten. Ze zouden de aanleg van een elektriciteitscentrale hebben ‘geblokkeerd’.
De Mexicaanse Elektriciteitscommissie (CFE) heeft plannen voor de bouw van een krachtcentrale in Cuetzalan in het oosten van Mexico. Leden van de inheemse Maseual-gemeenschap zeggen dat er vooraf geen overleg is geweest en dat zij geen toestemming hebben gegeven voor de bouw van de centrale.
Belangenorganisaties van inheemse gemeenschappen zetten daarom op een privéterrein naast de geplande krachtcentrale een kamp op om vreedzaam te protesteren tegen de plannen van de CFE. Die diende daarover een klacht in, waarop de federale procureur-generaal een strafrechtelijk onderzoek opende naar acht personen die bij het protest betrokken waren.
Na een lastercampagne waarin de mensenrechtenverdedigers zwart werden gemaakt, werd op 14 mei werd een van hen, Manuel Gaspar Rodriguez, gedood.
Lastercampagne tegen activisten
‘Deze feiten bewijzen weer eens dat wanneer mensenrechtenverdedigers zich in Mexico uitspreken over bouwprojecten die gevolgen hebben voor hun rechten en hun grond, ze er via lastercampagnes van worden beschuldigd tegen voortuitgang te zijn. Het is onacceptabel dat de autoriteiten de activisten wegzetten als misdadigers in plaats van hen te beschermen’, zegt Erika Guevara-Rosas, Amnesty’s directeur Noord- en Zuid-Amerika.
‘De Mexicaanse autoriteiten moeten hun strafrechtsysteem niet misbruiken om mensenrechtenactivisten het zwijgen op te leggen en hen het werken onmogelijk te maken. Het is essentieel dat de procureur-generaal garandeert dat het onderzoek niet is gebaseerd op ongefundeerd of onbetrouwbaar bewijs. Het onderzoek mag niet gebruikt worden als vergelding voor hun werk als mensenrechtenverdedigers. Ook moet zeker zijn dat de zeven een eerlijk proces krijgen in overeenstemming met internationale standaarden’.
Amnesty’s oproep
Amnesty International roept de CFE op bouwprojecten met gepaste zorgvuldigheid op te zetten en dringt erop aan dat de CFE het recht van inheemse volken op volledige informatie en consultatie vooraf respecteert. De Mexicaanse regering is volgens internationaal recht verplicht om betrokken bewoners vooraf te raadplegen. Ook moeten de autoriteiten vooraf toestemming van de inheemse gemeenschap krijgen voordat zij een vergunning afgeven voor onderzoek en exploitatie van natuurlijke hulpbronnen. Bovendien moeten de Mexicaanse autoriteiten maatregelen nemen om de inheemse gemeenschappen te beschermen.