Mexicaanse gewetensgevangenen vrijgelaten!

Amnesty is blij met het bericht dat José Ramon Aniceto en Pascual Agustín Cruz afgelopen woensdag zijn vrijgelaten! De twee inheemse mensenrechtenactivisten zaten bijna drie jaar vast, voor een misdaad die ze niet begingen.

Het Hooggerechtshof draaide hun veroordeling na hoger beroep terug. Het is nu van belang dat de beide mannen – die Amnesty als gewetensgevangenen beschouwde – worden gecompenseerd voor het onrecht dat hen is aangedaan. Degenen die opdracht hebben gegeven hen te vervolgen en gevangen te zetten, moeten ter verantwoording worden geroepen.

Vaak onschuldig vast

Inheemse gevangenen en mensenrechtenactivisten in Mexico lopen het risico voor ongefundeerde aanklachten vervolgd te worden  en geen eerlijke rechtszaak te krijgen. Ze zitten vaak onschuldig en voor lange tijd vast. Volgens Amnesty International zitten naast José Ramon Aniceto en Pascual Agustín Cruz meer mensen onschuldig gevangen in Mexico. Maar vaak kunnen slechts de mensen die de hulp kunnen krijgen van mensenrechtenadvocaten en de internationale gemeenschap aan tonen dat ze onrechtmatig vastzitten en hun gevangenisstraf terugdraaien. Om een einde te maken aan deze onrechtvaardigheid, moeten alle inheemse mensen in de praktijk hetzelfde recht hebben op een goede verdediging bij criminele aanklachten, en toegang hebben tot vertalers en advocaten die hun cultuur begrijpen.

José Ramón Aniceto Gómez en Pascual Augustín Cruz

José Ramón Aniceto Gómez en Pascual Agustín Cruz zijn leden van de inheemse Nahuátl-gemeenschap uit Atla, de gemeente Pahuatlán in Peubla Staat. In januari 2010 werden ze opgepakt en tot zes jaar gevangenisstraf veroordeeld. Amnesty-onderzoekers verdiepten zich in hun zaak en spraken met de mannen en met getuigen. Daaruit concludeerde Amnesty dat de mannen valselijk beschuldigd waren en dat ze waren opgepakt vanwege hun werk: de mannen zetten zich in voor vrije toegang tot water voor hun inheemse Nahuátl-gemeenschap. De mannen hebben geen eerlijke rechtszaak gehad en hadden geen toegang tot advocaten en vertalers die hun taal en cultuur begrijpen. Daarnaast heeft de rechtbank gefaald hen een goede verdeding te geven en het bewijsmateriaal onafhankelijk te onderzoeken.

Gewetensgevangenen

Amnesty adopteerde de mannen in maart 2012 als gewetensgevangenen. Wereldwijd kwamen meer dan dertigduizend Amnesty-aanhangers voor hen in actie. In Nederland werd onder andere via kaartenacties van Amnesty Mexico, de Write for Rights schrijfacties en de Digital Action Files (DAF) opgeroepen de mannen vrij te laten.

Dank aan allen die voor José Ramón Aniceto Gómez en Pascual Agustín Cruz in actie kwamen!