‘Mensenrechtensituatie in Libië is schrijnend’
In een nieuw rapport ‘Libya of tomorrow’ What hope for human rights? zijn de meest pertinente mensenrechtenschendingen in Libië gedocumenteerd. Het rapport is deels gebaseerd op de onderzoeksmissie van Amnesty en deels op jarenlange waarnemingen van de mensenrechtensituatie in Libië.
In het rapport wordt melding gemaakt van veelvuldige misbruiken door de veiligheidsdiensten. Vooral het Interne Veiligheidsbureau lijkt over onbeperkte macht te beschikken om andersdenkenden of terreurverdachten te arresteren, te ondervragen en op te sluiten. Veel mensen belanden voor lange tijd in de isoleercel, worden gefolterd en hebben geen toegang tot een advocaat.
Ontvoering en verdwijning
Honderden gevangenen kwijnen weg in de cel terwijl ze hun straf al hebben uitgezeten of een rechter hen heeft vrijgesproken. Anderen worden veroordeeld tot een lange gevangenisstraf na een oneerlijk proces. Mahmud Hamed Matar is een voorbeeld van een slachtoffer van willekeurige detentie. Hij zit in de gevangenis sinds 1990. De eerste twaalf jaar zonder enige vorm van proces. Nadien werd hij tot levenslang veroordeeld na een oneerlijk proces op basis van verklaringen die verkregen werden door foltering. Zijn broer Jaballah Hamed Matar, Libisch dissident, werd in 1990 ontvoerd. De autoriteiten hebben nooit iets ondernomen om zijn verdwijning te onderzoeken.
‘Libië ambieert een grotere rol op het internationale toneel, maar slaagt er op eigen bodem niet in om mensenrechten te respecteren’, zegt Hassiba Hadj Sahraoui, hoofd van het Midden-Oosten en Noord-Afrika programma van Amnesty International.
‘Als Libië enige geloofwaardigheid wil genieten in het buitenland, zal het land dringend orde op zaken moeten stellen. Ook de international partners mogen de ogen niet sluiten voor de ernstige mensenrechtenschendingen in Libië. Nationale belangen mogen nooit boven de fundamentele rechten van de Libische bevolking gaan’, aldus Sahraoui.
Lees het rapport ‘Libya of tomorrow’ What hope for human rights?