Demonstraties in Dhaka, Bangladesh, 17 juli 2024
© Syed Mahamudur Rahman/NurPhoto via Getty Images

Bangladesh: stop massa-arrestaties en willekeurige detentie van studentenleiders en demonstranten 

In Bangladesh gaan mensen al een paar weken de straat op uit protest tegen hervormingen vanuit de overheid. Studentenleiders, demonstranten en leden van oppositiepartijen zijn daarbij opgepakt. Het afgelopen weekend werden meer dan 9.000 mensen gearresteerd.  

‘De massa-arrestaties en willekeurige detentie van demonstrerende studenten is een heksenjacht van de autoriteiten om iedereen die kritiek heeft op de regering het stilzwijgen op te leggen, en een middel om een klimaat van angst in stand te houden’, zegt Smriti Singh van Amnesty International.  

Politiek gemotiveerde arrestaties 

‘Deze arrestaties lijken volledig politiek gemotiveerd te zijn, als wraakactie voor het uitoefenen van mensenrechten. Het is van groot belang dat de autoriteiten van Bangladesh de rechten van mensen op vrijheid van meningsuiting en vreedzame samenkomst respecteren.’ 

Arrestaties moeten voldoen aan internationaal recht 

De autoriteiten moeten ervoor zorgen dat de arrestaties voldoen aan waarborgen voor een eerlijk proces en volledig in overeenstemming zijn met de internationale mensenrechtenwetgeving en -normen. Hieronder valt o.a. het recht op een eerlijke rechtszaak, het recht om snel voor een rechter te verschijnen, en toegang te hebben tot juridische bijstand en familie. 

‘Vreedzame activisten zouden niet mogen worden vervolgd op basis van opgeklopte aanklachten zoals deelname aan demonstraties. Vreedzaam protest is geen misdrijf, en deze heksenjacht moet stoppen.’ 

Achtergrond 

Op vrijdag 26 juli 2024 werd een aantal belangrijke leiders van het protest, Nahid Islam, Asif Mahmud en Abu Bakar Majumder, opgepakt door agenten in burger vanuit het Gonoshasthaya Nagar ziekenhuis in Dhaka. Dit ondanks adviezen van het medische personeel om patiënten die behandeld worden niet op te pakken. Hun mobiele telefoons werden in beslag genomen. Die andere coördinatoren van de demonstraties werden de twee dagen daarna opgepakt: Sarjis Alam, Hasnat Abdullah en Nusrat Tabassum.  

Volgens de minister van Binnenlandse Zaken van Bangladesh, Asaduzzaman Khan, waren de coördinatoren ‘vastgezet voor hun eigen veiligheid’. Op zondag 28 juli verklaarden de leiders van de demonstraties vanuit de gevangenis een einde aan de protesten, en veroordeelden ze in een korte videoboodschap de doden, het geweld en de brandstichting. 

Arif Soheil is een andere leider van de demonstraties die op 27 juli werd opgepakt. Het was 36 uur lang onduidelijk waar hij was, totdat de politie van Bangladesh bevestigde dat hij vastzat. Arif wordt zes dagen lang vastgehouden vanwege een aanval en brandstichting in Setu Bhavan op 18 juli. Maar studentengroepen verklaren dat hij die dag bij hen was in Jahangirnagar, wat een uur rijden verderop ligt. 

Media berichten dat meer dan 213.000 mensen, de meeste van hen ongewapend, worden aangeklaagd in ongeveer 200 zaken die de politie in de hoofdstad ontving met betrekking tot het geweld bij de recente protesten. Ook zijn veel studentenleiders, activisten en leden van oppositiepartijen gearresteerd. Het feit dat veel aangeklaagden in lopende zaken naamloos zijn, geeft wetshandhavers de ruimte om iedereen te arresteren die ze willen, wat Amnesty International eerder ook al documenteerde.   

Door het gewelddadige ingrijpen van de autoriteiten bij de protesten, zijn er al veel doden en gewonden gevallen. Lees meer over de demonstraties in Bangladesh. 

Meer over dit onderwerp