Een demonstrant houdt een bord omhoog uit protest tegen de plannen voor een nieuwe uitleveringswet in Hongkong
© Anthony Wallace?afp

Martelingen zoals van oud-medewerker Brits consulaat komen vaak voor in China

Simon Cheng, een oud-medewerker van het Britse consulaat in China zegt te zijn gemarteld door de Chinese geheime politie. Die dwong hem te bekennen dat hij betrokken was bij de demonstraties in Hongkong.Volgens Amnesty International komen dit soort martelingen veel voor op het vasteland van China.

Patrick Poon, China-onderzoeker van Amnesty International: ‘Dit lijkt op de zoveelste poging van de Chinese overheid om iedereen die maar in verband te brengen is met de demonstraties in Hongkong schrik aan te jagen. Dit toont weer het gevaar van de uitleveringswet en waarom de protesten destijds zijn begonnen.’

Marteling komt veel voor

Cheng zegt te zijn vastgeketend en in belastende posities te zijn geplaatst, dergelijke verschrikkingen komen veel voor op het vasteland van China.

Poon: ‘Hij lijkt het zoveelste slachtoffer van willekeurige arrestatie, zonder officiële aanklacht of officieel proces. China moet zijn beschuldigingen onderzoeken en de mogelijke daders berechten.’

Chengs vermeende ervaring met de Chinese autoriteiten is vergelijkbaar met die van andere slachtoffers, onder wie advocaten en academici, die Amnesty eerder sprak voor het rapport “No End in Sight”. Daaruit blijkt dat politieagenten veelvoudig hun macht misbruikten door mensen te martelen om bekentenissen af te dwingen.

Mishandeling van demonstranten Hongkong

Ook rapporteerde Amnesty al eerder over politiegeweld tegen gearresteerde demonstranten. In de cel werden zij in elkaar geslagen en ondergingen zij andere vormen van mishandeling.

 

 

Meer over dit onderwerp