Marokko moet leiders Rif-protesten vrijlaten
De rechtszaken tegen de leiders van de Rif-protesten in het noorden van Marokko voldoen absoluut niet aan de standaarden voor een eerlijk proces. Verdachten zitten in eenzame opsluiting en worden gemarteld.
Dat concludeert Amnesty International op basis van een grondige analyse van het proces. De mensenrechtenorganisatie roept Marokko op om alle vreedzame demonstranten onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Vandaag vindt in Casablanca het hoger beroep van 43 van hen plaats. Ze hebben vrijheidsstraffen tot 20 jaar gekregen voor het in gevaar brengen van de staatsveiligheid tijdens de protesten in 2016 en 2017.
‘Bekentenissen’ na marteling
Geen van de veroordeelden had direct contact met hun advocaten. Ze werden naar Casablanca gebracht voor hun ondervraging. Dat ligt op 600 kilometer van de Rif, wat het voor de advocaten en familie van de opgepakte demonstranten lastig maakte om hen te bezoeken. Verscheidene demonstranten zeiden ‘bekend’ te hebben na te zijn gemarteld of daarmee te zijn bedreigd.
Dreiging met verkrachting
Nasser Zefzafi vertelde aan het Hof van Beroep in Casablanca dat politieagenten hem sloegen en dreigden zijn moeder voor zijn ogen te verkrachten. Journalist Rabie Lablak vertelde het hof dat de politie een prop in zijn mond had gedaan die gedrenkt was in een smerig stinkende vloeistof. Vervolgens hadden ze hem uitgekleed. Daarna kwamen er gemaskerde mannen binnen die hem dreigden met een groepsverkrachting en verkrachting met een fles, als hij weigerde een bekentenis te ondertekenen.
Ondervraging in het Arabisch
De ondervragingen en de verklaringen die de verdachten hebben ondertekend waren in het Arabisch, een taal die 22 van de mannen niet spreken. In het Rif-gebied wordt Amazigh gesproken. De vonnissen waren gebaseerd op de ondertekende verklaringen, waarbij het hof voorbijging aan het feit dat ze allemaal gedurende het proces waren ingetrokken.
De beklaagden omschrijven hun gevangenisomstandigheden als mensonterend. Nasser Zefzafi werd meer dan vijftien maanden in eenzame opsluiting gevangengehouden. Hamid El Mahdaoui zat meer dan 470 dagen geïsoleerd gevangen, een dusdanig lange periode dat het gelijk staat aan marteling.
Oneerlijk proces
De rechtbank kon het belangrijkste bewijs van de aanklager, waaronder video’s en berichten op sociale media, niet aan de advocaten van de aangeklaagden overleggen. Ook weigerde de rechtbank de getuigenissen te accepteren van meer dan vijftig ooggetuigen van de verdediging. van de 34 getuigen werden er 12 door de rechtbank geaccepteerd.
Aanleiding Rif-protesten
De Rif-protesten begonnen in oktober in de noordelijke stad Al Hoceima en omgeving, nadat visverkoper Mouhcine Fikri was verpletterd door een vuilniswagen, toen hij probeerde de vis terug te krijgen die de lokale autoriteiten in beslag hadden genomen. De demonstranten eisen dat er een eind komt aan de marginalisering van hun gemeenschap. Tussen mei en juli 2017 werden honderden demonstranten gearresteerd, onder wie El Mortada Iamrachen en Nawal Benaissa, evenals tientallen kinderen.
Lees meer over het proces tegen de deelnemers aan de Rif-protesten.