Marokko moet ernstig zieke journalist in hongerstaking medische zorg geven
De Marokkaanse autoriteiten moeten dringend een einde maken aan de eenzame opsluiting van de journalist Suleiman Raissouni. Zijn gezondheid loopt gevaar na 51 dagen hongerstaking. Ook moet hij de medische zorg krijgen die hij nodig heeft.
Journalist Suleiman Raissouni is sinds 8 april 2021 in hongerstaking uit protest tegen zijn detentie en langdurige eenzame opsluiting. Hij werd in mei 2020 gearresteerd op beschuldiging van aanranding. Dat gebeurde twee dagen nadat hij in een redactioneel commentaar kritiek had geleverd op de autoriteiten. Sinds zijn arrestatie heeft Raissouni gedurende 22 uur per dag nauwelijks contact met anderen. Raissouni lijdt aan een hoge bloeddruk waarvoor hij moet worden behandeld. Sinds hij zijn hongerstaking begon, is hij 31 kilo afgevallen en is zijn gezondheid sterk verslechterd.
Marokko moet internationale normen respecteren
‘Zonder gespecialiseerde medische zorg loopt de gezondheid van Raissouni groot gevaar’, zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘De Marokkaanse autoriteiten moeten er dringend voor zorgen dat hij toegang heeft tot onafhankelijke medische zorg door een arts van zijn keuze en dat zijn familie en juridische team toegang hebben tot zijn medische dossier. De Marokkaanse autoriteiten hebben de plicht om de internationale normen voor de behandeling van gevangenen te respecteren, wat de aanklacht tegen iemand ook is. Ze moeten onmiddellijk een einde maken aan de langdurige eenzame opsluiting van Suleiman Raissouni, aangezien die in strijd is met het verbod op marteling.’
Medische zorg onvoldoende
Eén of twee keer per dag controleert een verpleegster Raissouni’s bloeddruk, bloedsuiker- en magnesiumspiegel en één of twee keer per week bezoekt een arts hem. Desondanks zijn de advocaten en familie van Raissouni van mening dat deze zorg niet voldoende is omdat hij lijdt aan chronische hoge bloeddruk en hij sinds kort moeite heeft met lopen vanwege pijn in zijn rechterbeen. Tijdens de meest recente rechtszitting op 18 mei was Raissouni te ziek om te spreken. De hoorzitting is uitgesteld tot 3 juni.
Verscherpt toezicht
Op de dag dat Raissouni zijn hongerstaking begon, doorzochten gevangenisbewakers zijn cel en namen ze zijn persoonlijke bezittingen in beslag als vergeldingsmaatregel. Daarop stopte hij met het drinken van water totdat zijn bezittingen 6 dagen later aan hem werden teruggegeven. Ook werd hij overgebracht naar een cel naast de gevangeniskeuken. Gevangenisbewakers verscherpten het toezicht op zijn communicatie met zijn familie en luisterden mee met de telefoongesprekken die hij met hen voerde.
Beschuldigd van aanranding
Suleiman Raissouni wordt beschuldigd van het aanranden van een homoseksuele man in 2018. Hij is aangeklaagd vanwege ‘vrijheidsberoving en geweld’ en ‘aantasting van het fatsoen’.
Het is essentieel dat alle beschuldigingen van seksueel geweld worden onderzocht en dat daders ervan voor de rechter worden gebracht. Maar hoe ernstig de aanklachten tegen Raissouni ook zijn, de autoriteiten moeten ervoor zorgen dat hij eerlijk wordt behandeld en dat hij een eerlijke hoorzitting krijgt waarin gekeken of hij in aanmerking komt voor vrijlating op borgtocht.
Kritisch artikel
Twee dagen voor zijn arrestatie op 20 mei 2020 publiceerde Suleiman Raissouni een kritisch redactioneel commentaar in zijn krant: het onafhankelijke Akhbar al-Yaoum. In het commentaar noemde hij de namen van Abdellatif Hammouchi, hoofd van de Nationale Politie en van de geheime diensten en van Mohamed Abdenabaoui, de voorzitter van het Openbaar Ministerie. Ook liet hij zich erin kritisch uit over het feit dat de autoriteiten duizenden mensen vervolgden vanwege het overtreden van de ‘gezondheidsregels’ tijdens de corona-pandemie.
In maart 2021 kondigde de krant Akhbar al-Yaoum aan dat ze gedwongen was haar deuren te sluiten vanwege het lastigvallen en gevangenzetten van haar journalisten en door financiële problemen. In 2019 werd de uitgever van de krant, Taoufik Bouchrine, veroordeeld tot 15 jaar gevangenisstraf vanwege verschillende aanklachten, waaronder aanranding.