Marokko, geef journalist Radi een eerlijk proces
In Marokko is Omar Radi, journalist en criticus van de regering, tot 6 jaar gevangenisstraf veroordeeld. Dat gebeurde na een oneerlijk proces waarin hij werd beschuldigd van spionage en verkrachting.
‘Voor zijn arrestatie werd Omar Radi lastiggevallen door de autoriteiten vanwege zijn journalistieke werk waarin hij mensenrechtenschendingen en corruptie aan de kaak stelde’, zegt Amna Guellali van Amnesty International. ‘Hem is het recht ontnomen om een behoorlijke verdediging voor te bereiden. Hij kreeg geen toegang tot een deel van het bewijsmateriaal tegen hem en alle verzoeken om getuigen ter verdediging op te roepen werden afgewezen. Hij zit ook bijna een jaar in eenzame opsluiting.’ Amnesty roept de Marokkaanse autoriteiten op Omar Radi een eerlijk proces te geven dat in lijn is met internationale standaarden.
Bespioneerd met Pegasus-software van NSO Group
Omar Radi is een van de oprichters van Le Desk, een onafhankelijke Marokkaanse nieuwssite die kritische berichten publiceert. Uit Amnesty-onderzoek bleek in 2020 dat de Marokkaanse autoriteiten spyware van de Israëlische NSO Group hebben gebruikt om de journalist te bespioneren. De Marokkaanse autoriteiten gebruiken steeds vaker digitale surveillance om kritiek tegen te gaan. Amnesty ontdekte dat Radi’s telefoon verschillende keren is aangevallen waarbij via een geavanceerde techniek ongemerkt Pegasus-spyware werd geïnstalleerd. Omar Radi werd in die tijd herhaaldelijk lastiggevallen door de Marokkaanse autoriteiten. Eén aanval vond plaats enkele dagen nadat NSO Group, de producent van Pegasus, had beloofd dat zijn producten niet meer gebruikt zouden worden om mensenrechten te schenden.
NSO Group
Bekijk ook: Pegasus-project: data-lek onthult grootschalige spionage via spyware NSO Group Op 19 juli 2021 publiceerde Amnesty bewijs dat spyware van het Israëlische surveillancebedrijf NSO Group is gebruikt om mensenrechtenschendingen over de hele wereld op grote schaal mogelijk te maken. Dat blijkt na een grootschalig onderzoek naar 50.000 gelekte telefoonnummers van potentiële surveillancedoelen. Dit zijn onder meer staatshoofden, activisten en journalisten, onder wie de familie van de vermoorde Saudische journalist Jamal Khashoggi.
Lastercampagne
Na de publicatie in 2020 van het rapport over het gebruik van spyware door de Marokkaanse autoriteiten, lanceerden deze een lastercampagne tegen Amnesty International, in een poging de bevindingen van de organisatie in diskrediet te brengen en zo de aandacht af te leiden van de onwettige surveillance van mensenrechtenverdedigers en journalisten. De aanklacht in zowel de spionage- als de verkrachtingszaak tegen Omar Radi van 18 maart 2021 bevestigt echter dat de autoriteiten de journalist sinds 29 december 2017 in de gaten hebben gehouden.
Criticus al langer doelwit
Omar Radi is al lange tijd doelwit van de Marokkaanse autoriteiten vanwege zijn journalistieke werk. Hij uitte kritiek op de mensenrechtensituatie in zijn land en berichtte over corruptie en over banden tussen zakelijke en politieke belangen in Marokko. Op 17 maart 2020 kreeg hij een voorwaardelijke gevangenisstraf van vier maanden voor een tweet die hij in april 2019 plaatste. Daarin uitte hij kritiek op het oneerlijke proces van een groep activisten.
De autoriteiten beschuldigden hem van ‘het schaden van de interne en externe veiligheid van Marokko’ en zeggen dat hij geld heeft ontvangen van bronnen ‘die banden hebben met buitenlandse inlichtingendiensten’. Volgens Amnesty International zijn deze beschuldigingen verzonnen en houden ze verband houden met ontvangen beurzen voor journalistiek onderzoek die alleen het recht op vrijheid van meningsuiting dienen.
Eerlijk proces
Omar Radi werd ook beschuldigd van ‘verkrachting’ en ‘aanranding’ nadat een voormalige collega bij Le Desk beweerde dat hij haar op 12 juli 2020 had aangevallen. Omar ontkent dit te hebben gedaan. Het is van essentieel belang dat alle beschuldigingen van seksueel geweld naar behoren worden onderzocht en dat daders van dergelijke aanvallen voor de rechter worden gebracht. Maar hoe ernstig de beschuldigingen tegen Radi ook zijn, de autoriteiten moeten ervoor zorgen dat hij eerlijk wordt behandeld en een eerlijk proces krijgt.