Maleisië: Schrap de ‘nepnieuws’-wet
Tien jaar gevangenisstraf voor het verspreiden van ‘nepnieuws’. Die straf kan je in Maleisië binnenkort boven het hoofd hangen. Daarvoor moet wel eerst een wetswijziging doorgevoerd worden.
Aanval op vrije meningsuiting
Het wetsvoorstel is een aanval op het recht op vrijheid van meningsuiting. ‘De vage en brede definitie van “nepnieuws”, gecombineerd met de zware straf die ervoor kan worden opgelegd en het feit dat de politie vaak mensen willekeurig oppakt, wijzen erop dat de wet bedoeld is om kritiek op de regering tegen te houden,’ zegt James Gomez, Amnesty’s directeur voor Zuidoost-Azië en de Pacific. Amnesty roept de Maleisische autoriteiten op de wet in te trekken.
Wetten om critici de mond te snoeren
In Maleisië wordt het wetboek al lange tijd gebruikt om afwijkende stemmen het zwijgen op te leggen. Het is dan ook geen toeval dat deze wet aan het parlement is voorgelegd aan de vooravond van de algemene verkiezingen. Zo verkleint de regering de ruimte voor het publieke debat.
Gevaarlijke trend
Amnesty constateert een alarmerende trend waarbij wereldwijd critici steeds minder speelruimte krijgen. Meer dan ooit krijgen zij te maken met intimidatie, geweld en gevangenisstraf. Nieuwe wetten maken hen monddood en de persvrijheid wordt aan banden gelegd. Ook in Singapore en de Filipijnen overwegen de autoriteiten om ‘nepnieuws’-wetgeving in te voeren. Amnesty roept alle landen in de regio op deze gevaarlijke ontwikkeling te doorbreken.