Maleisië en de staat Washington schaffen doodstraf af
De nieuwe regering van Maleisië heeft aangekondigd de doodstraf af te schaffen voor alle vergrijpen. In juli 2018 kondigde de regering al een moratorium op executies af. Eerder beloofde de regering de mensenrechten te zullen respecteren. De aankondiging om de doodstraf af te schaffen is een hoopvol signaal.
De behandeling in de Maleisische dodencel is slecht. Gevangenen die een verzoek om clementie hebben ingediend, worden vaak zeer lang in onzekerheid gelaten over de uitkomst van hun verzoek. De voltrekking van het vonnis wordt vaak pas enkele dagen of zelfs slechts enkele uren van tevoren bekendgemaakt.
Volgens lokale media zitten ruim 1.200 mensen in de dodencel vanwege drugshandel, moord, terrorisme, verraad of andere misdaden.
Washington twintigste staat in VS die executies afschaft
In Washington heeft het Hooggerechtshof bepaald dat de doodstraf in strijd is met de grondwet. Met het afschaffen ervan, kan deze straf niet langer worden opgelegd in twintig van de vijftig Amerikaanse staten.
De doodstraf is de ultieme ontkenning van de mensenrechten, het helpt niet om misdrijven te voorkomen of de openbare veiligheid te verbeteren. Het hof heeft besloten dat de doodstraf willekeurig wordt opgelegd waarbij racistische vooroordelen een rol spelen en dat het onrechtvaardig is.
In de Verenigde Staten werden in 2017 23 mensen geëxecuteerd in acht verschillende staten.
Overwinning voor activisten
Amnesty strijdt al meer dan veertig jaar voor afschaffing van de doodstraf. De doodstraf is een inbreuk op twee essentiële mensenrechten. In de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens is vastgelegd dat iedereen recht op leven heeft en het recht heeft op een leven vrij van marteling. Amnesty is tegen de doodstraf, altijd en overal.
Op dit moment hebben 106 landen de doodstraf in de wet afgeschaft. In 36 landen wordt de doodstraf niet meer uitgevoerd. Dat is meer dan twee derde van alle landen ter wereld.
Lees meer over Amnesty’s standpunt over de doodstraf.