Annie Alfred uit Malawi heeft albinisme
© Amnesty International/Lawilink

Malawi: straffeloosheid bevordert het doden van mensen met albinisme

De autoriteiten van Malawi moeten hun strafrechtsysteem herzien zodat mensen met albinisme beschermd worden. Zij leven met de voortdurende dreiging gedood te worden omdat hun lichaamsdelen over magische krachten zouden beschikken die geluk en welvaart zouden brengen.

Sinds 2014 steeg in Malawi het aantal misdrijven tegen mensen met albinisme sterk. Volgens politiecijfers werden 148 mensen hier het slachtoffer van, van wie er 14 werden vermoord. Volgens Amnesty International werden zeker 21 mensen gedood.

Het geweld tegen mensen met albinisme duurt nog steeds voort. Op 1 april 2018 werd een 22-jarig man dood gevonden en op 17 december 2017 werd een 2-jarig meisje ontvoerd. Haar vader zou haar aan een traditionele dokter hebben verkocht voor rituele doeleinden. Later werd de vader gearresteerd op verdenking van de moord op zijn dochtertje.

Veel vertraging in afhandeling zaken

In het Amnesty-rapport ‘End violence against people with albinism. Towards effective criminal justice for people with albinism in Malawi’ staat dat strafzaken vaak veel vertraging oplopen als het gaat om slachtoffers met albinisme. Slechts 30 procent van de 148 zaken zijn afgehandeld. Alleen in een moordzaak en een zaak waarbij sprake was van een poging tot moord werd met succes een proces aangespannen.

Gebrek aan geld en gekwalificeerd personeel

Gebrek aan geld en aan goed opgeleid personeel vormen de belangrijkste obstakels voor een vlotte afhandeling van misdrijven tegen mensen met albinisme. De meeste aanklagers zijn politieagenten die geen juridische opleiding hebben gevolgd.

De autoriteiten van Malawi moeten het juridische systeem herzien zodat mensen met albinisme beter beschermd kunnen worden. De naar schatting 7.000 tot 10.000 mensen met albinisme behoren tot de meest kwetsbaren in Malawi.

 

Lees meer in ‘End violence against people with albinism. Towards effective criminal justice for people with albinism in Malawi’.

Meer over dit onderwerp