Malawi: nieuwe golf van aanvallen op mensen met albinisme
In het afgelopen half jaar is het aantal moorden van en aanvallen op mensen met albinisme in Malawi weer enorm toegenomen. Vandaag is het Internationale Albinisme Dag en vragen wij opnieuw aandacht voor deze kwetsbare groep mensen.
Sinds januari 2017 zijn ten minste twee mensen met albinisme vermoord en zijn er zeven andere gevallen bekend van poging tot moord en ontvoering. Dit staat in groot contrast met het laatste half jaar van 2016, toen er geen enkel geval werd gemeld. Ondanks recente hervormingen in de wetgeving blijft het justitiële apparaat van Malawi pijnlijk traag. Dit leidt tot straffeloosheid. De daders handelen vaak uit armoede – met de botten en lichaamsdelen van mensen met albinisme kunnen ze veel geld verdienen.
In Malawi geloven veel mensen dat de botten en lichaamsdelen van mensen met albinisme toverkracht bezitten. Ze worden verkocht aan traditionele genezers in het land zelf en in andere landen als Mozambique, om te worden gebruikt in drankjes die geluk en rijkdom zouden brengen. Wij beschreven dit in ons rapport van juni vorig jaar.
Moorden in 2017
Sinds begin dit jaar nemen de aanvallen en moorden op mensen met albinisme weer toe. Op 10 januari werd de 10-jarige Madalitso Pensulo vermoord, nadat hij was uitgenodigd om thee te komen drinken bij vrienden. Een voorbijganger hoorde hem schreeuwen, maar hij overleed voordat de politie ter plaatse was. Eind februari van dit jaar werd de 31-jarige Marcy Zainabu Banda dood gevonden. Haar hand, rechterborst en haar waren verwijderd.
Andere aanvallen
De meest recente ontvoering vond op 28 mei plaats. De negenjarige Mayeso Isaac werd toen door een bende van tenminste tien mannen meegenomen in Mozambique. De jongen was daar op familiebezoek. In maart overleefde Gilbert Daire een aanval toen vier mannen probeerden om een gat te boren in de muur van het huis waarin hij sliep. Door ingrijpen van de buren werden de aanvallers gestopt. Een van hen werd gepakt, maar weer vrijgelaten.
In april overleefde de negenjarige Milsheck Samson een ontvoering terwijl hij naast zijn moeder lag te slapen. Drie mannen werden gearresteerd en bekenden dat ze de peuter wilden kidnappen omdat ze geld nodig hadden. Ook Emily Kuliunde (36) werd bijna ontvoerd, maar haar kidnappers werden door omwonenden opgepakt en zitten nog vast. De laatste zaak gaat om Amos Jemus, een man die vlakbij de grens met Mozambique woont. Zijn vader zou hebben gedreigd hem te verkopen.
Amnesty vindt dat de autoriteiten van Malawi de bestaande wetten op dit gebied effectief moeten toepassen, ervoor moeten zorgen dat daders worden vervolgd en een einde moeten maken aan de straffeloosheid.