Libië: vrouwelijke activisten nog steeds onder vuur
Vier jaar nadat mensenrechtenadvocaat Salwa Bugaighis werd vermoord, liggen vrouwelijke mensenrechtenverdedigers in Libië nog steeds onder vuur. Hoewel de autoriteiten zeggen dat ze de moord nog steeds onderzoeken, zijn er geen vorderingen gemaakt. Door de voortdurende straffeloosheid geven zij aan leden van gewapende groeperingen het signaal dat zij ongehinderd vrouwelijke activisten kunnen aanvallen.
Salwa Bugaighis werd in 2014 in haar huis doodgeschoten, waarna de situatie voor vrouwelijke mensenrechtenverdedigers verslechterde. Vrouwen besloten zich daarop uit het maatschappelijk middenveld terug te trekken, anderen ontvluchtten het land.
Toenemend geweld tegen vrouwelijke activisten
Kort voor de moord op Bugaighis werd televisiejournalist Naseeb Kernafa gedood. De moord op congreslid Fariha al-Berkawi volgde kort daarna en begin 2015 werd activist Entisar el Hassari vermoord. Mensenrechtenverdediger Laila Mughrabi ontvluchtte Libië nadat ze was bedreigd en aangevallen.
‘Sinds de moord op Salwa Bugaighis en de moordaanslagen die volgden, zagen we een escalatie in geweld tegen vrouwen die voor hun rechten opkomen’, zegt Heba Morayef, Amnesty’s regionaal directeur voor het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Vrouwen kregen in toenemende mate te maken met aanvallen, ontvoering, seksueel geweld en zwartmakerij op sociale media.
Autoriteiten grijpen niet in
De autoriteiten antwoorden onvoldoende op het geweld en lijken het te tolereren, terwijl conservatieve sociale normen de daders juist beschermen. Door de onwil van de autoriteiten om in te grijpen, duurt de straffeloosheid voort.
De onveilige situatie in Libië mag geen excuus zijn om deze ernstige situatie te negeren. De autoriteiten moeten optreden tegen de daders die zich schuldig maken aan geweld tegen vrouwen en ze moeten de sociale normen aanpakken die vrouwen uitsluiten om betrokken te zijn in het maatschappelijke leven.