Libië: rivaliserende milities maken zich schuldig aan oorlogsmisdaden

Wetteloze milities en gewapende groeperingen van alle partijen in het conflict in het westen van Libië maken zich schuldig aan mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. Dat blijkt uit een nieuw verslag van Amnesty International.

Rule of the gun: Abductions, torture and other abuses by militias in western Libya bewijst dat gewapende groeperingen gevangenen  mishandelen, martelen en executeren. Ze maken burgers tot doelwit op basis van hun vermeende afkomst of politieke overtuigingen. Daarnaast blijkt uit vandaag gepubliceerde satellietbeelden dat strijders van alle partijen in het conflict een volkomen gebrek aan respect voor burgerlevens hebben: ze vuren willekeurige raketten en geschut af op wijken waar burgers wonen. Daardoor worden woonwijken, infrastructuur en medische voorzieningen beschadigd.

De leiders van deze milities en gewapende groeperingen hebben de plicht om een einde te maken aan deze schendingen van het internationaal oorlogsrecht. Daarnaast moeten ze aan hun ondergeschikten duidelijk maken dat zulke misdaden niet getolereerd worden. Als ze dit niet doen, lopen ze het risico door het Internationale Strafhof vervolgd te worden.

Onder de gewapende groeperingen en milities die zich schuldig maken aan ernstige mensenrechtenschendingen, bevinden zich leden van de Libya Dawn-coalitie, waartoe groepen uit Misratah, Tripoli en andere steden in het westen van Libië behoren, en de Zintan-Warshafana-coalitie, die bestaat uit groepen uit het gebied rond Zintan en Warshafana.

Ontvoering, marteling en mishandeling

Grote aantallen burgers zijn ontvoerd door gewapende groeperingen in Tripoli, Zawiya, Warshafana en steden in het Nafusa-gebergte. Zij worden als gijzelaars vastgehouden en zijn in sommige gevallen ingezet bij de onderhandelingen over de vrijlating van gevangenen. Als marteling en mishandeling plaatsvinden tijdens een gewapend conflict, vallen ze onder oorlogsmisdaden. Hetzelfde kan gelden voor het vasthouden van gijzelaars of het vernielen van bezittingen van de tegenstander.

Libië is na de opstanden van februari 2011 in een chaos beland en de internationale gemeenschap heeft weinig gedaan om de situatie te verbeteren. Doordat de Libische autoriteiten er niet in zijn geslaagd de milities ter verantwoording te roepen, hebben deze het gevoel dat ze boven de wet staan.

Als deze milities en groeperingen niet ter verantwoording worden geroepen, wordt de mensenrechtensituatie in Libië alleen maar erger. Amnesty International roept alle milities en gewapende groepen dan ook op om mensen die zij hebben ontvoerd op basis van hun achtergrond of politieke overtuigingen onmiddellijk en onvoorwaardelijk vrij te laten. Alle gevangenen, ook gevangengenomen strijders die groot risico lopen gemarteld of geëxecuteerd te worden, moeten menselijkworden behandeld. Bevelhebbers moeten hun manschappen duidelijk maken dat marteling en mishandeling niet getolereerd worden.