Libanon zou Syrische bootvluchtelingen deporteren
Amnesty International is geschokt door het nieuws dat bijna 200 Syrische vluchtelingen die op oudejaarsavond 2022 voor de kust van Libanon werden gered, op onwettige wijze werden gedeporteerd en aan de Syrische autoriteiten zijn overgeleverd.
‘De mogelijke deportatie van deze vluchtelingen door het Libanese leger toont eens te meer de minachting waarmee de autoriteiten kwetsbare mensen behandelen’, zegt Aya Majzoub van Amnesty International. ‘Ze ontsnapten vanwege de oorlog in Syrië, leefden onder zware omstandigheden als vluchteling in Libanon en overleefden toen hun boot zonk. Vervolgens zijn ze op onwettige wijze overgeleverd aan de autoriteiten voor wie ze waren gevlucht. Daarna werden ze belaagd door corrupte agenten en smokkelaars.’
Libanon moet zijn verplichtingen onder het internationaal recht nakomen en het deporteren van vluchtelingen naar Syrië stoppen omdat ze daar risico lopen op arrestatie, marteling en ander misbruik.
Achtergrond
Een boot met ongeveer 230 voornamelijk Syrische mensen op weg naar Europa begon naar verluidt te zinken nadat deze op 31 december 2022 was vertrokken vanaf de noordkust van Libanon. Reddingsdiensten van de Libanese marine en VN-vredeshandhavers zouden alle passagiers op twee na hebben gered. Een Syrische vrouw en een kind verdronken.
Nadat de drenkelingen aan land waren gebracht in de Libanese havenstad Tripoli, zette het Libanese leger naar verluidt bijna 200 geredde Syriërs in vrachtwagens en zette hen over de Syrische grens bij een onofficiële grensovergang in Wadi Khaled. Sommige Syriërs waren geregistreerd bij de VN-vluchtelingenorganisatie. Gedwongen terugkeer naar Syrië vormt een schending van de verplichting van Libanon volgens het Vluchtelingenverdrag: vluchtelingen mogen niet naar het land van herkomst worden teruggestuurd als zij daar het risico lopen op vervolging of andere ernstige schendingen van de mensenrechten.
Nadat de vluchtelingen over de grens waren gezet, werden ze naar verluidt vastgehouden door mannen in Syrische legeruniformen totdat familieleden, die het zich konden veroorloven, ervoor betaalden om hen te bevrijden en hen door smokkelaars terug te laten brengen naar Libanon.
Een vluchteling, die geregistreerd stond bij de VN-Vluchtelingenorganisatie, bevestigde tegenover Amnesty International dat het Libanese leger hem naar Syrië had gedeporteerd en aan het Syrische leger had overgedragen. Hij zei dat een ‘hogere legerofficier in burgerkleding’ vervolgens om geld vroeg in ruil voor het regelen van smokkelaars voor zijn terugkeer naar Libanon.