Libanon: politie valt journalisten en families van slachtoffers van explosie in Beiroet aan
Libanese veiligheidstroepen keken op 11 augustus 2021 toe toen leden van de politie en andere niet nader geïdentificeerde mannen met wapenstokken familieleden van de slachtoffers van de explosie in de haven van Beiroet in 2020 aanvielen. Die hielden een nachtelijke sit-in voorafgaand aan een belangrijke parlementaire zitting over het onderzoek naar de explosie.
Getuigen vertelden dat leden van de veiligheidstroepen niet ingrepen om de aanval te stoppen. Verschillende mensen raakten gewond, onder wie twee journalisten die in het ziekenhuis moesten worden behandeld.
‘De aanblik van bebloede slachtoffers na een vreedzame sit-in kan geen duidelijker signaal afgeven dan dat de autoriteiten vastbesloten zijn de rechtsgang te belemmeren’, zegt Lynn Maalouf van Amnesty International. ‘Dit incident spreekt boekdelen over de minachting van de Libanese autoriteiten voor gerechtigheid. Deze families verloren dierbaren omdat de staat faalde om hun leven te beschermen. Het is schokkend dat ze nu worden geconfronteerd met gewelddadige aanvallen, simpelweg omdat ze het aandurven om aan de verantwoordelijke autoriteiten te vragen om verantwoording af te leggen.’
Vreedzaam protest
De families van slachtoffers protesteerden vreedzaam voorafgaand aan een parlementaire zitting over de explosie in de haven van Beiroet. De spreker tijdens de zitting, Nabih Berri, verzocht het parlement om een petitie te bespreken waarin wordt opgeroepen om het onderzoek naar de ontploffing over te dragen aan een speciale raad die gemachtigd is om hoge functionarissen te vervolgen. Deze actie wordt gezien als de zoveelste poging om het lopende onderzoek te belemmeren, vooral omdat de speciale raad, die decennia geleden voor het eerst werd aangekondigd, nooit is gevormd. Berri is voorzitter van het Libanese parlement en leider van de Amal-beweging.
De oproep om te demonstreren, bracht een aantal parlementsleden ertoe om de zitting te boycotten. Slechts 39 parlementsleden waren aanwezig, onder wie de parlementaire blokken van de politieke partijen Hezbollah, Amal, Marada en de Syrische Sociaal-Nationale Partij, drie parlementsleden van de Future-partij en het aangeklaagde parlementslid Nouhad Machnouk. Die laatste verliet het parlement waardoor het minimumaantal parlementsleden dat nodig is om de bijeenkomst door te laten gaan, niet werd gehaald.
Onverwachte aanval
Hussam Chebaro, een fotojournalist voor de krant Annahar, zei dat de bijeenkomst van de families zo rustig begon dat hij overwoog eerder te vertrekken. Plotseling hoorde hij een hard geluid en zag ongeveer een dozijn mensen in zwarte T-shirts naderen van achter een controlepost van de veiligheidstroepen. Sommigen droegen uniformen van de veiligheidstroepen.
‘Ze sloegen ons met stokken en maakten geen onderscheid tussen journalisten, vrouwen, ouderen, kinderen, het tafereel was afschuwelijk. Ik werd geraakt op mijn rug, nek, hoofd, gezicht, schouders. Ze namen mijn camera en mijn motor mee en ik werd overgebracht naar het ziekenhuis. Godzijdank heb ik geen gebroken botten, maar wel ernstige kneuzingen’, zegt Chebaro.
Zakariya Jaber, een freelance journalist die een gebroken vinger opliep nadat hij door aanhangers van de spreker was geslagen, vertelde: ‘Het wordt routine om fotojournalisten tijdens protesten te slaan… ze willen ons ervan weerhouden dat we hun wreedheid vastleggen.’
Hussein Baydoun, een fotojournalist voor Al Araby Al Jadeed, zei dat de aanvallers riepen: ‘Hoe durf je Nabih Berri te beledigen?!’ Hij was er ook getuige van dat familieleden van de slachtoffers hard werden geslagen. Hij zei dat ongeveer twaalf leden van de veiligheidstroepen toekeken. ‘ Ze hebben niets gedaan om ons of de families te beschermen.’
Al vaker buitensporig politiegeweld
Het is niet de eerste keer dat de families van de slachtoffers van de explosie in de haven van Beiroet worden geslagen. Op 13 juli 2021 gebruikten veiligheidstroepen buitensporig geweld om tientallen demonstranten uiteen te drijven die zich hadden verzameld buiten het huis van de minister van Binnenlandse Zaken. Die had het verzoek van de onderzoeksrechter afgewezen om een van de hoogste generaals van Libanon te ondervragen over de explosie.
Amnesty’s oproep
‘Aangezien de autoriteiten het onderzoek in eigen land blijven belemmeren, is het voor de leden van de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties dringender dan ooit om tijdens hun komende zitting in september 2021 een onderzoek in te stellen naar de feiten’, zegt Lynn Maalouf.
Achtergrond
Op 4 augustus 2020 verwoestte een van de grootste niet-nucleaire explosies in de geschiedenis de haven van Beiroet en beschadigde meer dan de helft van de stad. Meer dan 217 mensen werden gedood en 7.000 anderen raakten gewond toen zo’n 2.750 ton ammoniumnitraat explodeerde. De explosie zorgde ook voor 300.000 ontheemden en vernietigde en beschadigde gebouwen in een straal van 20 km.