Leger Egypte zet onderdrukking Mubarak voort

Amnesty International beschrijft de treurige mensenrechtensituatie in Egypte sinds de val van Mubarak in het rapport Broken Promises: Egypt’s Military Rulers Erode Human Rights.

De publicatie van het rapport komt na een aantal bloedige dagen in Egypte. Op het Tahrirplein in Caïro vielen tientallen doden en gewonden toen oproerpolitie een demonstratie met harde hand uiteen sloeg. Veel betogers raakten gewond aan ogen en hoofd door rubberkogels en traangashulzen.

Onderdrukking
‘Door burgers voor de militaire rechtbank te slepen, vreedzame protesten neer te slaan en de door Mubarak afgekondigde noodtoestand uit te breiden, zet de SCAF de onderdrukking van het oude regime voort’, aldus Philip Luther, hoofd Midden-Oosten en Noord-Afrika van Amnesty International.

Mensen die de machthebbers bekritiseren of uitdagen, zoals betogers, journalisten, bloggers en stakers, worden zonder mededogen aangepakt.

Het afschaffen van militaire rechtszaken tegen burgers en het beëindigen van de noodtoestand waren twee belangrijke speerpunten van de betogers die in januari en februari van dit jaar met massademonstraties op het Tahrirplein president Hosni Mubarak na dertig jaar tot aftreden dwongen.

Oneerlijke rechtsgang
Sinds januari 2011 zijn zeker twaalfduizend burgers berecht door een militaire rechtbank. Dit gebeurde tijdens zeer oneerlijke rechtszaken die in zeker dertien gevallen tot terdoodveroordelingen leidden.

‘De hoop en aspiratie die werden gevoeld na 25 januari zijn na negen maanden volledig verpletterd door de militaire machthebbers. De wrede en hardhandige reactie op protesten de laatste paar dagen hebben alle kenmerken van het Mubarak-tijdperk’, aldus Philip Luther.