Klachten over racisme bij Amnesty International
Onlangs kwamen klachten naar buiten van (voormalige) internationale collega’s uit het Verenigd Koninkrijk en Canada die te maken hebben gehad met racisme en discriminatie binnen de organisatie. In de berichtgeving daarover wordt tevens verwezen naar een intern onderzoek naar racisme en ongelijke behandeling op het Internationaal Secretariaat, Amnesty’s hoofdkantoor, dat dit in november 2020 op de website publiceerde.
Het is natuurlijk vreselijk dat dit soort zaken binnen onze organisatie voorkomen en we betreuren dat ten zeerste. Amnesty International strijdt voor mensenrechten en gelijkheid, en wil een veilige omgeving vormen voor iedereen die zich wil inzetten voor mensenrechten, ongeacht achtergrond of afkomst.
‘Hoewel de bevindingen geen directe betrokkenheid hebben op Amnesty Nederland nemen wij dit zeer hoog op’, zegt Dagmar Oudshoorn, directeur van Amnesty Nederland. ‘Wij zijn ervan overtuigd dat onze organisatie veel baat heeft bij de combinatie van diverse denkwijzen, vaardigheden en kwaliteiten. Daarom doen we ons best een inclusieve en open organisatie te zijn, waar mensen zich veilig voelen, verschillen worden geaccepteerd en waar iedereen wordt aangemoedigd, gewaardeerd en gerespecteerd.’
‘Hoewel we geen signalen hebben dat collega’s bij Amnesty Nederland racisme ondervinden of de afgelopen jaren hebben ondervonden, beseffen we dat we niet kunnen uitsluiten dat er toch zaken spelen. Daarnaast staat voor ons vast dat het streven om een inclusieve organisatie te zijn, elke dag inspanningen vereist’, zegt Oudshoorn.
Amnesty Nederland is sinds 2017 actief aan de slag met het versterken van diversiteit en inclusie in de eigen organisatie. Dit gebeurde mede op initiatief van eigen medewerkers en we werden hierbij extra geïnspireerd door ons werk tegen etnisch profileren. De medewerkers zijn nauw betrokken geweest bij de opzet van een traject, waarin onder meer interne cultuur, externe communicatie, werving en selectie en de bestuursstructuur aan bod zijn gekomen.
We weten dat het werk in uitvoering is en dat we ons blijvend zullen moeten inspannen om racisme en discriminatie te voorkomen. Nadat de eerste jaren meer nadruk op diversiteit heeft gelegen, richt de focus zich nu meer op het versterken van inclusief leiderschap en inclusieve samenwerking. We streven er naar een situatie te creëren en te behouden, waarin de kernwaarden van ons werk – vrijheid, gelijkheid en rechtvaardigheid – door iedereen die met ons in contact komt of bij ons werkt, ten volle gevoeld en ervaren worden.