Actie bij de Tweede Kamer tegen uitzettingen naar Afghanistan
© Amnesty

Kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties verbijsterd over instandhouding asielbeleid Afghanistan

Ondanks alle kritiek op het hardvochtige asielbeleid voor Afghaanse vluchtelingen weigert de regering Afghanen meer bescherming te bieden. Na maandenlang protest van kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties laat staatssecretaris Harbers vandaag weten het huidige beleid zonder noemenswaardige veranderingen voort te zetten. Dit betekent dat uitzettingen naar Afghanistan onverminderd door zullen gaan en vluchtelingen hierdoor in levensgevaar zullen worden gebracht. 12 kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties zijn ‘verbijsterd’ over de ‘onrechtvaardige opstelling van de regering’.

Afghanistan is, volgens de Global Peace Index, na Syrië het meest gewelddadige land ter wereld. De VN-Veiligheidsraad betitelt Afghanistan sinds eind 2017 ook als ‘een land in oorlog’. Verschillende gewapende groeperingen zijn actief in grote delen van het land. Vanuit alle delen van het land zijn mensen op de vlucht. De kranten staan bol van berichtgeving over bloedige bomaanslagen en ernstige mensen- en kinderrechtenschendingen zijn aan de orde van de dag.

Zeer weinig Afghanen krijgen bescherming door nieuw beleid

In het nieuwe asielbeleid blijft uitgangspunt dat Afghanen terug kunnen worden gestuurd naar deze levensgevaarlijke situatie. Voor enkele gezinnen met minderjarige kinderen kan het nieuwe beleid mogelijk een uitkomst bieden. Maar de organisaties verwachten dat het aantal gezinnen voor wie dit in de praktijk iets kan betekenen ‘op twee handen te tellen is’. Dit geldt met name voor gezinnen waarvan de Nederlandse overheid zegt dat ze uit een onveilig gebied komen, maar zich wel kunnen vestigen in de hoofdstad Kabul. Omdat Nederland geen Afghaans gebied zo onveilig vindt, zijn er nauwelijks gezinnen voor wie dit een nieuw aanknopingspunt kan zijn.

Nederland blijft in verhouding tot andere Europese landen ontzettend streng in de beoordeling van asielaanvragen van Afghaanse vluchtelingen. Zo krijgen Afghaanse vluchtelingen in Italië in 92% en in Frankrijk in 84% van de gevallen bescherming. In Nederland is dat slechts 35%.

De coalitie van kinderrechten- en mensenrechtenorganisaties bestaat uit:
VluchtelingenWerk Nederland
Amnesty International
Cordaid
Defence for Children
Don’t send Afghans back
INLIA
PAX
Kerk in Actie
Oxfam Novib
Save the Children
Stichting LOS
UNICEF Nederland
Zij worden hierbij ondersteund door burgerplatform DeGoedeZaak

Meer over dit onderwerp