Kinderen in Bahrein opgesloten, mishandeld en gemarteld

Veel Bahreinse kinderen die zijn opgepakt vanwege hun deelname aan anti-regeringsprotesten, worden in detentie geblinddoekt, geslagen en gemarteld. Sommigen werden zelfs bedreigd met verkrachting als ze geen bekentenis zouden afleggen. Dit stelt Amnesty vandaag in een nieuw rapport.

Al drie jaar gebruiken de Bahreinse veiligheidstroepen buitensporig geweld om de protesten tegen de regering neer te slaan. Nu blijkt dat ze het ook op kinderen hebben gemunt.

Volgens berichten die Amnesty ontving, zitten ten minste 110 kinderen van 16 tot 18 jaar vast in de Dry Dock-gevangenis, een detentiecentrum voor volwassenen. Zij wachten daar een gerechtelijk onderzoek of rechtszaak af.

De meeste kinderen werden gearresteerd op verdenking van het ‘bijwonen van illegale bijeenkomsten’, relschoppen, het verbranden van banden of het gooien van Molotovcocktails naar de politie. Een aantal van hen mocht lange tijd geen bezoek ontvangen van familieleden en werd ondervraagd zonder de aanwezigheid van een advocaat.

Kinderen onder de 15 die al zijn veroordeeld, worden vastgehouden in de jeugdgevangenis in Manama. Overdag zijn er sociale werkers aanwezig, maar ’s nachts, als de meeste mishandeling plaatsvindt, neemt de Bahreinse politie het werk over. Kinderen ouder dan 15, zijn overgebracht naar een gevangenis voor volwassenen om daar de rest van hun straf uit te zitten.

Internationale verplichtingen

Bahrein heeft het Verdrag inzake de Rechten van het Kind ondertekend. Hierin staat gedefinieerd dat iedereen onder de 18 jaar een kind is. Ook verbiedt het verdrag het gebruik van marteling, inhumane of vernederende behandeling. Amnesty vraagt de Bahreinse autoriteiten om zich te houden aan hun internationale verplichtingen en de rechten van alle kinderen te respecteren en te beschermen.

Wat wil Amnesty?

  • laat alle minderjarigen vrij die geen internationaal erkende overtreding hebben begaan;
  • alle meldingen van marteling of mishandeling moeten worden onderzocht;
  • herzie wetten uit het strafrecht die niet in lijn zijn met het internationaal recht;
  • overweeg alternatieve straffen voor kinderen die zich schuldig hebben gemaakt aan internationaal erkende overtredingen, zoals een voorwaardelijke gevangenisstraf of een taakstraf.

Meer weten?

Lees het rapport Bahrain: Children in a maze of injustice