Kenia mag vluchtelingen niet terugsturen naar Somalië
Kenia dreigt mensenrechten te schenden door vluchtelingenkamp Dadaab te sluiten en honderdduizenden Somalische vluchtelingen terug te sturen naar het land van herkomst.
De Keniaanse overheid maakt plannen om het vluchtelingenkamp in Dadaab te sluiten. Het kamp, in het oosten van het land, is een van de grootste ter wereld. Sluiting zou betekenen dat de honderdduizenden Somalische vluchtelingen er weg moeten.
Hooggerechtshof verklaarde sluiting eerder illegaal
De mannen, vrouwen en kinderen in het kamp zijn met gevaar voor eigen leven ontvlucht aan een eindeloos durend gewapend conflict. Wanneer de overheid van Kenia deze mensen dwingt om terug te gaan naar Somalië, leidt dat tot een humanitaire ramp.
Al eerder deed Kenia een poging om het kamp te sluiten. Door het hooggerechtshof is dit plan toen, in februari 2017, ongrondwettig verklaard. Het sluiten van het kamp is zowel onder nationale als internationale wetten illegaal.
Wat moet er dan wel gebeuren?
Het terugsturen van de Somalische vluchtelingen is een schending van het principe van non-refoulement: een land mag vluchtelingen mag terugsturen naar een gebied waar zij gevaar lopen.
Kenia moet dus met een langetermijnoplossing komen. In plaats van de vluchtelingen terug te sturen naar een onveilig gebied, moet er gewerkt worden aan integratie in de Keniaanse samenleving. Ook hervestiging in een ander, veilig, land is een optie. Het is dan ook de taak van de internationale gemeenschap om Kenia hierin bij te staan, door het geven van financiële en technische steun en het opnemen van vluchtelingen.