Sengwer in Kenia
© © Amnesty International

Kenia: inheemse bevolking gedwongen uit huis gezet

De regering van Kenia dreigt haar belofte te breken om de rechten van de inheemse Sengwer-bevolking te beschermen. Sengwer worden nog steeds hun huis uitgezet, hun land wordt vernield en hun traditionele levenswijze verstoord.

In april van dit jaar verklaarde de Keniaanse president Kenyatta: ‘Het is niet onze bedoeling om traditionele gemeenschappen te hinderen. We hebben veel gedaan om deze mensen op hun grond hun tradities te laten voortzetten.’

Geen samenwerking

De Sengwer wonen van oudsher in het Embobut-bos. Ze houden bijen en vee. Hun leven, cultuur en religie zijn nauw verbonden met het bos. Maar in de jaren tachtig begonnen de autoriteiten hen van hun land te verdrijven. Daarmee zeggen ze ontbossing te willen tegengaan, maar de Sengwer leven juist in goede harmonie met de natuur.

‘De regering werkt met een achterhaald model voor bosbehoud, wat de bossen en watertorens niet beschermt’, zegt Irungu Houghton van Amnesty Kenia. ‘Ze zou juist met Sengwer moeten samenwerken en hun rechten moeten respecteren.’

Geweld tegen Sengwer

Het geweld tegen de Sengwer gaat nog steeds door. In juli 2018 meldden hun vertegenwoordigers dat de Keniaanse Dienst voor Bosbeheer de huizen van drie families had vernield, een kleine 1000 euro had gestolen en andere bezittingen had vernietigd. Afgelopen week startten regeringstroepen een operatie om veeroof tegen te gaan. De Sengwer vrezen dat dit de aanloop is naar nieuwe gedwongen huisuitzettingen.

Achtergrond

De laatste jaren brandde Kenia’s Staatsbosbeheer vele honderden huizen van de Sengwer plat, waardoor duizenden mensen dakloos werden. Eén man werd doodgeschoten. De Europese Unie schortte daarop een bijdrage op van ruim 30 miljoen euro voor een project om klimaatverandering tegen te gaan.

Sengwer die actievoeren tegen de huisuitzettingen en naar de rechter of politie stappen, worden geïntimideerd en aangevallen. Families die zijn verdreven leven nu vaak in grote armoede, families die nog in het bos wonen vrezen de dag van hun uitzetting. De Sengwer zijn bang dat hun cultuur verloren gaat.

Lees meer over de situatie van de Sengwer in het Amnesty-rapport Families torn apart – forced eviction of indigenous people in Embobut forest, Kenya.

Meer over dit onderwerp