© Private

‘Jullie brieven waren het eerste licht in mijn donkere dagen’

Eerder dit jaar kwam gewetensgevangene Dr Tun Aung uit Myanmar vrij, na meer dan twee jaar gevangengezeten te hebben. Hij stuurde dit persoonlijke bericht voor alle aanhangers van Amnesty International.

Toen in de zomer van 2012 geweld oplaaide tussen moslims en boeddhisten in Myanmars westelijke deelstaat Rakhine, probeerde arts en islamitisch gemeenschapsleider Dr Tun Aung het publiek tot bedaren te brengen. Hij werd tijdens de onrusten opgepakt en op basis van verschillende gefabriceerde aanklachten tot zeventien jaar gevangenisstraf veroordeeld. In januari 2015 kwam hij vervroegd vrij.

In een recente brief aan Amnesty schrijft hij het volgende:

‘Ik groet iedereen bij Amnesty en ben diep onder de indruk van alle steun en activiteiten die Amnesty ondernam om mij vrij te krijgen. Ik ben zeer dankbaar voor de voortdurende steun en hulp van Amnesty.

Ik volg het werk van Amnesty al tientallen jaren. Ik hoorde er voor het eerst over in het kader van de strijd voor de vrijlating van politieke gevangenen in Cuba. In die dagen was het nog bijna onmogelijk om dat voor elkaar te krijgen.

Toen ik zomaar werd gearresteerd en veroordeeld, was Amnesty de eerste organisatie waaraan ik dacht, en ik hoopte dat ze op de een of andere manier iets voor mij kon doen. Toen ik de Speciale Rapporteur voor de Mensenrechten in Myanmar van de VN, Tomás Ojea Quintana, voor het eerst ontmoette, had ik het met hem over Amnesty.

Toen ik later vastzat in de gevangenissen van Sittwe en Insein, begon ik brieven te krijgen van Amnesty-aanhangers. Dat was de eerste lichtstraal in mijn donkere dagen. Ik was ervan overtuigd dat Amnesty alles in het werk zou stellen om mij vrij te krijgen. Pas na mijn vrijlating besefte ik hoeveel werk Amnesty had verzet voor mijn zaak.

Ik voel me bevoorrecht dat ik deel uitmaakte van de Schrijfmarathon in 2013-2014. Al deze activiteiten overstijgen mijn grootste verwachtingen. De honderden persoonlijke brieven die mensen aan mij en mijn familie schreven maakten me zeer emotioneel en nederig.

Ik ben al die mensen die mijn familie en mij zoveel steun en zorg gaven zoveel verschuldigd. Ik ondersteun jullie voortdurende inspanningen om andere gewetensgevangenen en mensen die onterecht vastzitten vrij te krijgen van harte.

Moge God iedereen zegenen die zich inzet om het lijden van de onderdrukten te verlichten, en die vecht voor een rechtvaardige wereld.’

Mede dankzij jou vrijgelaten

Amnesty voerde onder meer door middel van de Spoedacties actie voor de vrijlating van Dr Tun Aung. Tijdens de Schrijfmarathon van december 2013 werden wereldwijd meer dan 100.000 brieven voor hem geschreven naar de autoriteiten in Myanmar. Een brievenschrijver kreeg antwoord van de Nationale Mensenrechtencommissie uit het land waarin stond dat als gevolg van alle brieven de zaak van Dr Tun aung bij de autoriteiten was aangekaart. Hij kreeg daarop bezoek in de Sittwe-gevangenis. In de brief stond ook dat hij werd overgeplaatst naar de Insein-gevangenis in Yangon, dat hij medische hulp kreeg en dat zijn straf was verminderd. Dit laat zien dat de acties effect hadden en we geloven dat onze voortdurende druk op de autoriteiten er mede toe heeft bijgedragen dat hij werd vrijgelaten. Bedankt iedereen die voor hem in actie kwam!